Bogdan Ivan (PSD): România, pe harta turistică a nomazilor digitali

 -  - 


Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede că străinii care vin în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara Uniunii Europene vor beneficia de facilități fiscale.

Proiectul de lege modifică Codul fiscal, stabilind regimul fiscal aplicabil nomazilor digitali.

Potrivit inițiativei legislative, vor fi exceptaţi de la calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul public de pensii şi la sistemul de asigurări sociale de sănătate ”nomazii digitali prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”.

De asemenea, nu vor fi impozabile în România veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital din activitatea desfăşurată prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, la distanţă, şi pe care o prestează ca angajat sau ca proprietar al unei companii înregistrată în afara României, ”în condiţiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”.

Deputatul PSD Bogdan Ivan este de părere că, prin intermediul acestui proiect de lege, România devine mai atractivă pentru găzduirea străinilor, inclusiv județul Bistrița-Năsăud având multe de oferit în acest sens.

”România, pe harta turistică a nomazilor digitali! Am votat un proiect legislativ, prin care țara noastră devine mai atractivă pentru găzduirea străinilor, care muncesc de la distanță, și pe care județul Bistrița-Năsăud îi poate primi. În general, sunt tineri care muncesc remote și călătoresc. Se stabilesc pentru câteva luni într-o țară, îi descoperă frumusețea, îi explorează bogăția culinară și devin ambasadorii acesteia pe internet. În Bistrița-Năsăud, datorită conexiunii bune la internet și a costurilor mici de cazare, nomazii digitali vor putea descoperi superbele peisaje de la Colibița sau Munții Rodnei, se vor putea relaxa la Băile Figa și vor fi primiți peste tot cu brațele deschise. Anul trecut, la nivel mondial, au fost înregistrați peste 33 milioane de nomazi digitali. Se estimează că în următorii ani, România va putea beneficia de peste 50 milioane euro doar de pe urma acestor turiști. De aceea, la fel ca în țările în care se practică deja acest tip de turism, străinii care vor veni în România să muncească de la distanță, vor fi scutiți, în anumite condiții, de impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Vreau să pregătim totul pentru ca o parte cât mai mare din acești bani să ajungă în județul Bistrița-Năsăud”, a precizat deputatul Bogdan Ivan referitor la proiectul de lege adoptat de Parlament.

Pentru proiect s-au înregistrat 241 voturi pentru, unul împotrivă și 13 abțineri. Camera Deputaților este for decizional.

Vizualizări 17,986 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.