Bogdan Ivan (PSD): ”Sprijin din Parlament pentru autorităţile locale; primăriile și consiliile județene vor putea continua investiţiile”

Deputatul PSD Bogdan Ivan a anunțat că Parlamentul României a adoptat o lege care vine în sprijinul autorităților locale și care le permite acestora să continue investițiile începute.

”În Parlamentul României s-a adoptat Legea de aprobate a Ordonanței 15, prin care toate prețurile la materialele de construcții din contractele publice semnate în ultimul an și jumătate, care efectiv au explodat, au fost actualizate la zi. Vorbim de un proiect la care s-a lucrat foarte mult în comisiile de Administrație, Buget și Industrii, proiect prin care primăriile vor putea să își ducă mai departe proiectele începute și blocate. Peste 80 la sută din lucrările publice din Bistrița-Năsăud sunt blocate sau întârziate de constructori pentru că nu au cum să pună în practică aceste lucrări din cauza prețului aproape dublu la materialele de construcții. Primăriile se temeau că vor fi nevoite să susțină din bugetul propriu aceste costuri suplimentare. Ei bine, aceste costuri nu vor fi acoperite din bugetul local al primăriilor, ci din economiile din proiectele europene, acolo unde este vorba despre proiecte finanțate din fonduri europene, sau din bugetul de stat. Așa că nu va fi o nouă presiune pusă pe primarii din Bistrița-Năsăud și pe Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. E un proiect la care s-a lucrat intens, care a trecut de Parlament și care sperăm că va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis”, a declarat deputatul Bogdan Ivan.

Practic, prin acest act normativ s-a venit cu o soluţie la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii. Toţi constructorii vor avea posibilitatea să încheie un act adiţional la contractul de bază, cu acordul autorităţilor publice locale, la contractele aflate în execuţie, prin care să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS.

Prin această lege, în condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru a acoperi diferenţele apărute. Proiectele începute, precum construcţiile de şcoli, sisteme de apă şi canalizare, cămine culturale, săli de sport vor putea primi de la bugetul de stat bani suplimentari pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii.

Ajustarea se va realiza prin aplicarea indicilor de cost în construcţii pentru costul materialelor, determinaţi de Institutul Naţional de Statistică şi publicaţi lunar în Buletinul Statistic de Preţuri. În acest scop, se vor aproba majorări de credite de angajament şi bugetare, aprobate în bugetele ordonatorilor principali de credite care gestionează programele naţionale.