DE CE tot o dau cotită? Pe Șieu, peștii au murit datorită scurgerilor de la depozitul din Tărpiu! Autoritățile sunt panicate și ascund gunoiul sub preș! Buboiul va exploda: se formează brigada anti-VITALIA!

Depozitul de la Tărpiu, principalul factor de poluare!

Depozitul administrat de Vitalia S.A are mari probleme de funcționare și la fiecare ploaie abundentă, întreg mediul din împrejurimi este afectat. Instabilitatea terenului și metodele de ecologizare greșit-puse în practică produc scurgeri masive de levigat care afectează  râurile din zonă și implicit întreg mediul înconjurător.

ll2

ll1

 

 

 

 

 

 

În 7 iulie s-a rupt o bucată din malul depozitului și a avut loc o scurgere masivă de levigat (lichid pestilent care apare în urma procesului de compostare a deșeurilor) în pârâul Roșua, din apropierea depozitului de la Tărpiu.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  a fost mobilizat pentru a stopa scurgerile de lichid. S-a pompat înapoi în rampa de deșeuri și s-a improvizat un baraj de pământ transversal cu șanțul de colectare din jurul depozitului, oprindu-se deversarea pentru o scurtă perioadă.

l2

l3

l5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La ploile torențiale de săptămâna trecută, barajul făcut la repezeală s-a rupt, lucru confirmat de locuitorii din zonă. Acest fapt s-a întâmplat miercuri seara și a determinat noi scurgeri de levigat dinspre depozitul din amonte în pârâul Roșua, afluent al râului Șieu, fapt care a afectat masiv peștii de pe cursul  râurilor.

l4

l12

l9

l11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garda de Mediu ia în cacul scurgerile de la VITALIA! Oficialii recunosc poluarea, dar NU pot aplica amenzi pentru aceeași faptă!

Poluarea râului Șieu este pusă  pe seama VITALIEI, dar instituțiile implicate în monitorizare și verificare se feresc să dea verdictul. Garda de Mediu și Societatea de Gospodărire a Apelor așteaptă în continuare rezultatele analizelor pentru a se pronunța oficial. Gabriel Petraș, directorul Gărzii de Mediu ia în calcul scurgerile de levigat din depozitul de la Tărpiu, însă rămâne rezervat în verdicte clare.

Gabriel Petraș: – Cu siguranță vorbim de scurgeri de levigat…. ceea ce ne așteptam să se întâmple, datorită poluării anterioare din 7 iulie. După cum știți, ploile abundente au antrenat levigatul de pe pârâul Roșua și într-adevăr ne-am așteptam să avem mortalitate piscicolă, încă din 7 iulie.

Reporter: – Ați dat amenzi?

Gabriel Petraș: – Am aplicat o amendă de 60.000 de lei la data respectivă. Acum nu putem repeta sancțiunea, deoarece vobim de aceleași fapte.  Se mai fac în continuare investigații și zona este monitorizată!

aq3

aq4

 

 

 

 

 

 

Râsu’-plânsu’! În zonă mirosea puternic a gunoi, dar pentru peștii morți, Gospodărirea Apelor ia în calcul… lipsa de oxigen!

Garda de Mediu a anticipat dezastrul încă din 7 iulie, anunța că fenomenul să se amplifice, dar Directorul Societății de Gospodărire a Apelor, Toader Hăbălău o scaldă și ia în calcul  varianta greu de crezut: lipsa oxigenării apei.

“E căldură, temperaturile sunt foarte ridicate 30-35 de grade și vă dați seama că la căldurile astea, luăm în calcul și varianta lipsei de oxigen…

Reporter: – Au fost scurgeri de la depozitul de la Tărpiu?

Hăbălău: – Am verificat levigatul și ei NU au mai deversat. NU pot să mă pronunț până NU văd analizele.

Reporter: – Analizele se vor face la Bistrița? Laboratorul e de-aici?

Hăbălău: – Noi vom face doar o parte din analize, iar cei de la Cluj de care aparținem vor face și ei o parte. Noi suntem autorizați pentru anumiți parametrii și cei de la cluj sunt pentru alți parametrii. Oficial, NU ne putem pronunța, sunt doar speculații și anumiți factori pe care îi luăm în calcul!

 

Brigada anti-VITALIA se adună pe râul Șieu într-o dezbatere incendiară! “Vrem ape curate” e deviza ecologiștilor care se luptă pentru mediu ! 

 

Reprezentanții pescarilor din județ, a ecologiștilor și a unor ONG-uri implicate în lupta anti-poluare se întâlnesc pe malul apei pentru  dezbatere televizată despre chestiunile legate de poluările masive de pe râurile din județ, datorate exploatării neconforme a depozitului de la Tărpiu.

tanase-ok-crop11

ll2

 

 

 

 

 

 

Cristian Țetcu și Marius Bălan sunt reprezentanții Partidului Verde care vor participa la o dezbatere publică pe această temă, pentru a atrage atenția asupra chestiunilor grave în care este implicată compania VITALIA. Marius Rus președintele Asociației Pescar Sportiv este de asemenea puternic-implicat în mediatizarea acestui caz și va modera emisiunea de pe malul apei!

ww1

ww

s

 

 

 

 

 

Întrunirea va avea loc miercuri, ora 18, pe râul  Șieu în locul numit “la cartofi” (pe raza localității Șintereag).

Citiți și:

s00-cx1VIDEO: Iată dovada că la Tărpiu gunoaiele se depozitează la întâmplare, fără SORTARE! VITALIA, prinsă din nou cu garda jos! Oare până când ne BATJOCORESC?

https://www.ziardebistrita.ro/video-dovada-ca-la-tarpiu-gunoaiele-se-depoziteaza-la-intamplare-fara-sortare-vitalia-prinsa-din-nou-cu-garda-jos/

 

 

 
Comentarii

  • Balan Marius - PARTIDUL VERDE

    Asteptam si va multumim daca veniti cati mai multi nemultumiti de aceste aspecte. Cred ca impreuna vom reusi sa fie respectate niste reguli simple, si administratia sa invete de la noi, ceea ce ei nu vor sa vada si sa auda.

  • Dar cine se gandeste la copii nostri care sunt la bunici in vacanta, si se scalda in raul SIEU. Ei cum stam ? Sanatatea publica in pericol ! Este treaba deja si pentru SERVICII. Cred ca e cazul sa se implice si ele, si sa monitorizeze zonele cu pricina si sa stea cu ochii pe poulatori. Puscaria este singura solutie .

  • Aducem miticii sa-si bata joc de noi. Oare cand ne invatam minte ca de la mitici inafara de smecherie hotie si nesimtire, n-ai ce asteptari sa ai.

  • Vitlia nu respecta nimic din contractul incheiat

  • sa plece naibii ca au distrus tot

  • Ce prost ii Gabriel Petras ca nu poate repeta sanctiunea pt ca vb de aceleasi fapte…atunci hai ca te injur si primesc o amenda dupa care o sa te injur toata viata fara sa ma poata amenda cineva pt ca vb de aceleasi fapte 😄, sau cu portu centurii de siguranta, primesc o singura data amenda si dupaia toata viata ma doare la basca………va dati seama in ce lume traim, este directorul Garzii de Mediu si este pe spate…incopetentii la putere

  • Asa ceva domnilor ce faceti cu natura distrugeti tot pentru mălai nu va este rusine ce lasam copiilor nostru gunoaie si poluari sa va fie rusine

Caricatură

Ziar de Bistrita