Bugetarii intră-n șomaj tehnic pe 2 săptămâni și vor încasa 75% din salariu, dar NU mai mult de 4.000 de lei! Se pregătește o Ordonanță de Urgență!

 -  -  11263


Guvernul României a pregătit o Ordonanță de Urgență prin care funcționarii publici vor intra în șomaj tehnic pe 2 săptămâni. Practic, instituțiile publice vor fi deservite de jumătate din funcționarii publici, după care aceștia vor intra în șomaj tehnic și vor fi înlocuiți cu colegii lor, care până atunci au stat acasă.

Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți. Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a transmis Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern. „Și noi cei din sectorul public să preluăm o parte din povara care ne-a fost pusă pe umeri din cauza acestei epidemii. Să găsiți o formă și pentru șefime”, a mai precizat premierul.

Potrivit Codului Muncii, valoarea indemnizatiei pentru somajul tehnic este de cel putin 75% din salariul brut pe care il avea fiecare angajat pe postul ocupat inainte de trimiterea in somaj tehnic (nu esti obligat sa trimiti in somaj tehnic toti salariatii).

Venitul maxim, în șomaj tehnic: 4.000 de lei, BRUT!

Prin OUG 32/2020, se precizeaza ca valoarea indemnizatiei pentru somajul tehnic, suportata de stat, nu poate fi mai mare de 75% din castigul salarial mediu brut. Prin urmare, statul plateste doar sumele care nu depasesc aceasta valoare. Concret, salariul mediu brut este de 5.429 lei, ceea ce inseamna ca suma maxima pe care o acorda statul este de 4.071,75 lei. 

“Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie.” – a completat Orban în ședința de Guvern de joi.

Ce categorii de bugetari NU intră-n șomj tehnic!

Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din ministerul muncii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, instituțiile cu capital (integral sau parțial) de stat din România aveau în ianuarie 2019 circa 1,38 milioane de angajați, în timp ce în mediul privat lucrau 6,98 milioane de persoane.

Județul Bistrița – Năsăud are 70.500 de salariați (bugetari + privați) , conform datelor publcate de INS.

În fiecare lună, Primăria Bistrița cheltuie 1 MILION de euro pe salarizare și are aproximativ 800 de angajați.

Ordonanța de urgență privind șomajul tehnic în sistemul bugetar se află în lucru și cel mai probabil va fi aplicată luni, 20.04.2020.

1 notes
388 views
bookmark icon

One thought on “Bugetarii intră-n șomaj tehnic pe 2 săptămâni și vor încasa 75% din salariu, dar NU mai mult de 4.000 de lei! Se pregătește o Ordonanță de Urgență!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *