Bugete diminuate față de anii trecuți pentru cele trei instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

 -  -  11118


Cele trei instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Complexul Muzeal, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” și Centrul Județean pentru Cultură – vor avea în acest an bugete mai mici decât cele cu care erau obișnuite anii trecuți, potrivit vicepreședintelui Ciprian Kecskes Simionca. Sumele alocate acestor instituții în 2021 sunt diminuate cu procente cuprinse între 26 și 35 la sută față de cele din anul 2020.

”În urma sumelor primite de la Guvernul României pentru bugetul Consiliului Județean pe anul 2021, cheltuielile aferente instituțiilor de cultură sunt în cuantum de 24.043.000 lei, din care Centrului Județean pentru Cultură îi revine 5.281.000 de lei, care reprezintă 1,15 % din totalul bugetului județean, Complexului Muzeal – 4.467.000 lei – adică 0,97 % din totalul bugetului local, Bibliotecii Județene – 1.769.000 lei – 0,36 % din bugetul local. Raportul anului 2021 față de anul 2020 este următorul: Centrul Județean pentru Cultură are o diminuare de 34,22 % față de bugetul din 2020, Complexul Muzeal are o diminuare de 26,52 % față de bugetul anului 2020, iar Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” are o diminuare cu 28,82 % față de anul 2020. Din păcate, situația economică și criza COVID-19 implică tăieri de sume de la instituțiile de cultură. Guvernul României se concentrează pe alte obiecte principale, iar noi suntem în situația în care o să construim drumuri și o să facem canalizări și o să ne pregătim pentru Europa, dar probabil nu vom mai avea unde să mergem după ce avem drumurile și canalizările făcute, cultura fiind dată la o parte din bugetul pentru anul 2021”, a declarat vicepreședintele Ciprian Kecskes Simionca în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din 31 martie.

Întrebați dacă aceste diminuări afectează personalul, un răspuns a venit din partea managerului Centrului Județean pentru Cultură, Gavrilă Țărmure.

”Am redus considerabil la cheltuieli de personal, de funcționare și la cele de investiții. Prin urmare, am ajuns la această sumă luată în raport cu bugetul din 2020. Dacă ar fi să luăm bugetul dintr-un an normal, 2019 de exemplu, reducerea ar fi de peste 70 la sută. (…) La foarte mulți dintre angajații noștri li s-a tăiat venitul personal, adică salariul, cu 50 la sută. În ce privește funcțiile de conducere, practic, Centrul Județean pentru Cultură este constituit din 5 instituții, fiecare având un șef de serviciu, prin lege. Noi am redus trei funcții. Nu mai avem șef de birou la serviciul Contabilitate, nu mai avem șef de birou la Serviciul Promovarea Culturii Tradiționale și șef de birou la serviciul Proiecție de la Cinematograful Dacia. (…) S-au făcut reduceri substanțiale. Față de 2019, cheltuielile sunt mai mici de trei. Dacă mai reducem și de aici nu știu cu ce mai rămânem”, a spus Gavrilă Țărmure.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a adăugat că, prin aceste diminuări, administrația județeană a răspuns și unei solicitări a grupului consilierilor liberali din CJ Bistrița-Năsăud.

”Tratăm cu foarte mare seriozitate toate solicitările pe care le faceți. Cred că prin luna noiembrie a anului trecut, grupul de consilieri liberali a făcut o solicitare către managementul Centrului Județean pentru Cultură să vină în fața plenului Consiliului Județean cu o propunere de restructurare și reducere a cheltuielilor”, a spus Emil Radu Moldovan, care a completat că e foarte greu pentru orice administrație să ia decizii de acest fel.

S-au redus la maxim toate pozițiile de conducere care puteau fi reduse, în limita în care ne permite legea. Din păcate, am ajuns să trăim și astfel de momente, dar lumea va putea percepe diferența dintre Stânga și Dreapta”, a adăugat Moldovan.

În ceea ce privește proiectul de buget al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pe anul 2021, acesta se află în procedură de consultare publică, pe data de 8 aprilie fiind programată și dezbaterea publică pe marginea acestuia.

Totodată, președintele CJ Bistrița-Năsăud a spus despre bugetul pe acest an că este unul care nu permite demararea unor noi investiții, dar care asigură funcționarea.

Proiectul de buget poate fi consultat AICI.

1 notes
243 views
bookmark icon

One thought on “Bugete diminuate față de anii trecuți pentru cele trei instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *