Bugetul județului Bistrița-Năsăud, aprobat. ”Am restrâns cheltuielile și am prioritizat proiectele”

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat în ședința extraordinară din 18 februarie bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020. Potrivit președintelul CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au fost reduse cheltuielile pentru a se putea asigura continuarea investițiilor privind dezvoltarea întregului județ. 

Emil Radu Moldovan a declarat că bugetul pe anul 2020 a fost diminuat de Guvernul României cu 23%, precizând că, față de anul 2019, este vorba despre un minus de 29 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro.

”Un buget tăiat fără argumente logice, deși România a avut a doua creștere economică din Uniunea Europeană, de 4,1%, date confirmate de INS și Eurostat. Chiar dacă actualul Guvern a decis să-i pedepsească pe locuitorii județului nostru, am restrâns cheltuielile și am prioritizat proiectele, pentru a ne atinge obiectivul: continuarea investițiilor pentru oameni și dezvoltarea întregului județ Bistrița-Năsăud. De asemenea, este deja de notorietate faptul că am primit numai 21% din necesarul de funcționare a DGASPC. Adică, nici măcar sumele care să acopere un trimestru, deși Guvernul trebuia să asigure 90% din necesar, iar Consiliul Județean diferența de 10%. Și în acest caz, am găsit soluțiile necesare să asigurăm funcționarea acestei instituții vitale, până la rectificarea din vară. Asistenții maternali și persoanele cu handicap, nu au nici o vină că acest Guvern este inconștient. Ca să nu mai spun că pentru prima dată avem alocat la buget, ZERO lei pentru investiții în sănătate”, a precizat președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Astfel, potrivit proiectului aprobat în ședința extraordinară a CJ Bistrița-Năsăud, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului are venituri totale de peste 805 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale sunt de peste 865 milioane lei, diferenţa fiind acoperită din excedentul de anul trecut de peste 53 milioane lei. Bugetul din acest an asigură atât finanțarea secțiunii de funcționare, cât și a celei de dezvoltare. Peste 50 la sută din sume au fost alocate secțiunii de dezvoltare.