Bugetul municipiului Bistrița pe anul 2023 a fost aprobat

 -  - 


Consiliul Local Bistriţa a aprobat vineri, în şedinţă extraordinară, bugetul municipal pentru anul în curs, în cadrul căruia se înregistrează creşteri atât la capitolul venituri, cât şi la cheltuieli. 

Potrivit proiectului de buget, veniturile din acest an sunt estimate la peste 529 milioane de lei, în creştere cu 53% faţă de anul precedent, iar cheltuielile vor atinge aproximativ 568 milioane de lei, în creştere cu 60%.

Și bugetul alocat secțiunii de dezvoltare este mai mare decât anul trecut.

Bistrița are cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa! Comparativ cu anul 2018, municipiul are un buget pentru dezvoltare de 5 ori mai mare, iar față de anul 2022, bugetul alocat investițiilor s-a dublat. Suma totala a bugetului pentru dezvoltare este de aproape 307 milioane lei, iar bugetul general este de peste 568 milioane lei. Orașul nostru se modernizează pe toate componentele: infrastructură, mobilitate durabilă, regenerare urbană, curățenie, agrement, recreere, cultură, economie etc. În creștere este și bugetul alocat secțiunii de dezvoltare”, a precizat primarul Ioan Turc. 

În timpul ședinței, consilierul PSD Augusta Săsărman a cerut retragerea proiectului de hotărâre privind bugetul pe anul 2023 de pe ordinea de zi.

”Domnule primar, în calitate de inițiator al proiectului de buget, mă văd nevoită să vă solicit să îl retrageți de ordinea de zi având în vedere că acest proiect de hotărâre cu caracter normativ comportă mai multe discuții, atât de legalitate, cât și pe oportunitate. În ceea ce privește legalitatea, am observat că acesta nu respectă prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Proiectul a fost adus la cunoștința publicului în data de 30 ianuarie, fiind data la care a fost postat pe site. În 1 februarie a avut loc dezbaterea publică, în 2 februarie a fost votul pe comisii și în 3 februarie e supus votului în plen. Legea 52/2003 pe care am invocat-o prevede anumite termene pe care administrația este obligată să le respecte. Acestea nu au fost respectate. (…) Al doilea viciu de legalitate are legătură cu modalitatea în care s-a votat acest proiect pe comisii. (…)Un alt viciu de legalitate îl reprezintă faptul că acest proiect de hotărâre nu a respectat prevederile Legii 237/2006, respectiv art.39, alin. 5. În momentul în care a fost supus votului pe comisii, proiectul nu a urmat procedura legală privind votarea, nu a fost votat pe capitole, subcapitole și așa mai departe. Din punctul meu de vedere este un viciu de legalitate. (…) În ceea ce privește oportunitatea acestui proiect de hotărâre, mă refer la faptul că proiectul nu a fost discutat cu toate grupurile politice care fac parte din Consiliul Local. Cred că acest proiect a fost redactat din inițiativa dumneavoastră domnule primar, în calitate de primar PNL, și din inițiativa domnului viceprimar Călin Stan, reprezentant al USR. Celelalte formațiuni politice au fost lăsate pe dinafară și nu înțelegem de ce”, a spus Augusta Săsărman, care ulterior a atras atenția asupra unora din investițiile propuse de municipalitate în bugetul local, cum ar fi alocarea unor fonduri pentru achiziția de utilaje necesare bunei funcționări a stației de asfalt, precum și cu privire la sania de vară sau pasajul subteran din zona Gării – Tărpiului.

Primarul Ioan Turc a intervenit și i-a răspuns consilierului PSD: ”Doamnă consilier, am anunțat din oficiu, din proprie inițiativă faptul că organizăm dezbatere publică, cu toate că nu am avut solicitări scrise așa cum prevede cadrul legal. Acest lucru s-a și întâmplat și dezbaterea a avut loc. M-aș fi așteptat să participați la dezbaterea publică pentru că această dezbatere nu se face doar pentru cetățenii municipiului, ci și pentru consilierii locali care au obligația de a da un vot, indiferent cum va fi acesta, proiectului de buget. Nu v-am văzut, îmi pare rău, la dezbaterea publică. Eu nu sunt primar PNL, eu sunt primarul municipiului Bistrița, probabil că ați participat la alegeri, sunteți jurist, cunoașteți cadrul legal. Observ că vă legați în continuare de tot felul de investiții prin care municipalitatea încearcă să crească nivelul de confort, atractivitatea municipiului nostru”.

Primarul i-a oferit consilierului și explicațiile pe care le-a cerut cu privire la câteva dintre investițiile propuse de municipalitate, după care a precizat că proiectul nu va fi retras de pe ordinea de zi.

”Doamnă consilier, lăsați politica puțin la o parte și referiți-vă la buget. Nu o să lăsăm municipiul fără buget numai pentru că nu vă convine dumneavoastră că ne mișcăm foarte repede și facem foarte multe lucruri bune”, a adăugat primarul.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost supus votului, fiind adoptat de Consiliul Local. S-au înregistrat 15 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și o abținere.

Vizualizări 11,150 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.