Bursele elevilor vor fi majorate începând cu semestrul al doilea al anului școlar 2021 – 2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, începând din semestrul al doilea al anului şcolar 2021 – 2022, cuantumul burselor elevilor va fi majorat. Bursele de performanţă cresc de cinci ori, iar cele de merit se vor dubla. Vor fi majorate şi bursele de studiu, dar şi cele sociale.

„A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind stabilirea cuantumului minim al burselor, difrenţiate pe categorii. Astfel, bursele de performanţă cresc de cinci ori, de la 100 de lei, la  500 de lei pe elev. Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei. În acelaşi timp, creşte plafonul de la care acestea  vor putea fi acordate, de la media 8,50, la media 9,50. Reamintesc faptul că , urmare a predării on-line, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa citată a adăugat că vor creşte şi bursele de studiu, precum şi cele sociale.

”Bursele de studiu au înregistrat o creştere cu 50 la sută, de la 100 de lei, la 150 de lei per elev, iar bursele de ajutor social, înţelegând nevoia de sprijin a elevilor din medii defavorizate, au fost dublate de la 100 de lei, la 200 de lei. Cu titlu informativ, la nivelul anului 2020 – 2021, un număr de 533.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50, iar 347.000 de elevi au înregistrat medii peste 9,50”, a declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că noile cuantumuri ale burselor vor intra în vigoare în semestrul al doilea al acestui an școlar.

Ministrul a apreciat că o creştere a burselor va încuraja performanţa, dar ar urma să ducă şi la reducerea abandonului şcolar.

Această creştere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanţei, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul şcolar. În momentul în care mai mulţi copii din aceeaşi familie au şansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinţii să susţină activitatea în şcoală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absenţe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd„, a mai spus Cîmpeanu. 

Reamintim că, în ultimele luni, Consiliul Naţional al Elevilor, care a transmis către Ministerul Educaţiei o serie de propuneri şi solicitări pentru modificarea cuantumului minim al burselor, stabilit iniţial la 100 de lei, astfel încât acesta să răspundă în mod real nevoilor elevilor şi să îşi îndeplinească misiunea principală – aceea de a stimula performanţele academice, dar şi de a susţine elevii aflaţi în risc socio-educaţional.