Ca să nu mai distribuie saci, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud vrea să cumpere pubele verzi și albastre

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud intenționează să înlocuiască sacii pentru colectarea deșeurilor din sticlă și a celor din hârtie/carton cu pubele. În acest sens, instituția pregătește un proiect prin care intenționează să cumpere pubele. 

Prezent într-o emisiune difuzată pe postul local de televiziune AS-TV, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a explicat că în prezent se lucrează la proiectul care prevede această achiziție.

”Acum scriem proiectul și îl vom depune spre finanțare pe POIM (n.r. – Programul Operațional Infrastructura Mare). Este un proiect cu implementare foarte rapidă, cel mult un an și jumătate. Sperăm să obținem finanțare și să dăm drumul la licitație și apoi la achiziție. Toate acestea durează. (…) Eu cred că le vom avea până în luna decembrie a anului viitor. (…) Vom cumpăra vreo 300.000 de pubele. Ne trebuie 85.000 de pubele verzi, 85.000 de pubele albastre și încă 58.000 de pubele pentru deșeuri biodegradabile”, a spus Cristian Niculae.

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a menționat că decizia de a cumpăra pubele a venit ca urmare a costurilor ridicate cu privire la achiziția sacilor, dar și în urma solicitărilor venite din partea unor cetățeni care au reclamat că au fost situații în care nu au primit sacii de culoare verde sau albastră pentru depozitarea deșeurilor.

Cele mai recente date arată că la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt circa 85.000 de gospodării, pubelele urmând să fie distribuite proprietarilor.

În prezent, operatorul de salubritate Supercom distribuie saci albaștri și verzi pentru colectarea fracțiilor reciclabile din hârtie / carton și din sticlă de la poarta casei odată cu ridicarea sacilor plini. Există situații în care, din diverse motive, sacii nu ajung în posesia tuturor utilizatorilor sistemului de salubrizare. De aceea, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și Supercom SA au distribuit tuturor primăriilor din județ o rezervă de saci pe care cetățenii îi pot solicita în caz de nevoie.

La fel cum se întâmplă în cazul sacilor, în pubela albastră se vor depozita deșeurile provenite din hârtie/carton, iar în pubela verde se pot depozita deșeuri din sticlă.

În anul 2020, în Bistrița-Năsăud au mai fost achiziționate circa 60.000 de pubele galbene de 240 de litri, destinate colectării deșeurilor din plastic/metal.

Cristian Niculae a mai adăugat că obiectivul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud pentru perioada viitoare este de a îmbunătăți procesul de colectare selectivă a deșeurilor și de a crește performanța colectării.

Emisiunea de la AS-TV în care Cristian Niculae a făcut aceste declarații poate fi urmărită integral mai jos: