Primăria Bistrița are în evidențe 71 de asistați social, însă numai 10 muncesc în favoarea comunității! Majoritatea NU pot lucra și și-au scos acte în acest sens!

În evidențele Primăriei Bistrița figurează 71 de persoane care primesc ajutor social! Din numărul total, doar 10 persoane prestează muncă în folosul comunității (26 de ore/lună) iar majoritatea primesc banii fără să muncească, deoarece dețin acte care-i scutesc de muncă sau fac excepție de la obligații!

Asistații social au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Primarii au obligatia sa intocmeasca un plan de lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca prevazute, sa tina evidenta efectuarii acestor ore si sa asigure instructajul privind normele de securitate si sanatate in munca pentru toate persoanele care presteaza lucrari de interes local.

La ședința ordinară din 19 decembrie, consilierii locali vor vota acest plan de acțiune pe care-l vor pune în practică, cu ajutorul asistaților social.

Ce LUCRĂRI trebuie să presteze asistații social din Bistrița, plătiți din bani publici! Planul de muncă al Primăriei!

– Decolmatări de taluzuri şi şanţuri de gard de pe domeniul public –  300 ml
– Salubrizat malurilor pâraielor şi a spaţiilor verzi de pe domeniul public – 100 mp
– Salubrizat curţile şcolilor şi grădiniţelor  – 1500 mp
– Crăpat lemne pentru scoli si grădiniţe – 10 mc
– Curăţat zăpada de pe domeniul public – 500 mp
– Plivit culturi în sere si răsadniţe  – 1000 mp
– Ciuruit şi manipulat amestecuri de pământ în baza de producţie  – 20 mc
– Manipulat crengi pentru tocat – 100 mc
– Prăşit şi mobilizat solul în pepiniera – 750 mp
– Igienizare în baza de producţie  – 750 mp
– Adunat şi încărcat crengi în urma tăierilor aplicate arborilor şi arbuştilor de pe domeniul public – 35 mc
– Adunat iarba în urma cosiri spaţiilor verzi – 2000 mp
– Adunat şi încărcat frunze de pe domeniului public – 500 mp
– Salubrizat spatiile verzi – 3500 mp
– Deszăpezire alei parcuri – 4000 mp.

În Bistrița sunt 71 de asistați social, însă doar 10 pot MUNCI! Ceilalți sunt scutiți de lucru și dețin acte în acest sens !

Conform datelor furnizate de Primăria Bistrița, situația persoanelor apte de munca obligate la actiuni si lucrari de interes local în luna noiembrie 2018, in municipiul Bistrita, este următoarea:

71 de persoane care beneficiază de ajutor social, un număr de 8 beneficiari adulţi ai ajutorului social se află în situaţie de incapacitate de muncă, dovedită cu certificate de expertiză medical.

Din cele 71 de persoane, un număr de 10 persoane au obligatia de a efectua lunar activităţi si lucrări de interes local în municipiul Bistriţa cu un număr mediu de 26 ore de muncă/persoană.

-Bistriţa –2 persoane; Sărata– 6 persoane; Sigmir – 1 persoană; Slatinita –1persoană; În prezent există şi 2 dosare de ajutor cu plata suspendată, motivat de neîndeplinirea obligaţiilor privind acţiunile şi lucrările de interes local.

Cât încasează pe lună un ASISTAT SOCIAL!

Persoana singură = 142 lei
Familia formată din 2 persoane =255 lei
Familia formată din 3 persoane = 357 lei
Familia formată din 4 persoane =442 lei
Familia formată din 5 persoane = 527lei

După modificarea legii 416/2001, beneficiarii venitului minim garantat nu mai pot absenta de la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională şi nu pot refuza un loc de muncă. Pe scurt, la primul refuz sau prima absenţă pierd ajutorul social cu imposibilitatea de a face o nouă cerere timp de 12 luni.

Anterior puteau refuza + absenta de 3 ori.

Cum se poate lua ajutor social fără să muncești! Vezi excepțiile!

Face excepţie de la îndeplinirea obligaţiilor amintite persoana aptă de muncă şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) asigură creşterea şi îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 7 ani şi până la 18 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecţia copilului;

b) asigură îngrijirea uneia sau a mai multor persoane cu handicap grav ori accentuat sau persoane vârstnice dependente care nu beneficiază de asistent personal sau îngrijitor la domiciliu, în condiţiile legii;

c) participă la un program de pregătire profesională;

d) este încadrată în muncă.

Planul de lucrari de interes local se aproba anual prin hotarare a consiliului local, in functie de solicitarile venite din partea institutiilor partenere in organizarea si evidenta orelor de munca, planul de lucrari de interes local poate fi reactualizat pe parcursul anului si aprobat prin hotarare a consiliului local. Primarul are obligatia sa afiseze planul de lucrari de interes local lista cuprinzand beneficiarii de ajutor social, precum si persoanele care urmeaza sa efectueze lucrari de interes local.

Primăria Bistrița și “chestiunea țigănească!” Zona Viișoara e distrusă din punct de vedere imobiliar după ce Crețu a construit un cartier întreg de blocuri sociale! Ce avantaje au cazurile sociale!

În ultimii 10 ani, la Viișoara s-au construit 9 blocuri sociale unde locuiesc 300 de familii, majoritatea rromi. În cel de-al III-lea mandat, Crețu speră să prindă finanțare de la Guvern pentru încă 5 blocuri de locuințe sociale în Viișoara!

De menționat că persoanele care au în chirie o locuință social NU beneficiază automat de ajutor social, ci doar au venituri minime iar administrația locală le-a sărit în ajutor și le-a acordat anumite facilități, printre care: apartament sau grasonieră , subvenție la transportul în comun, alimente gratuite în anumite perioade ale anului și subvenție la încălzire. Toate aceste avantaje sunt în conformitate cu legile în vigoare, respectiv Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat!

One comment

  1. Domnu Cosmin. Din ce stiti d-vs e adevarat ca estia din poza sunt votantii pesede ?