Camelia Tabără și Ioan Turc, la consultarea publică organizată în cadrul demersului de elaborare a primei strategii naţionale de inteligenţă artificială

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și primarul Bistriței, Ioan Turc, au participat la prima consultare publică organizată în cadrul demersului de elaborare a strategiei naționale privind inteligența artificială, proiect european care urmărește și adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică.

”Această sesiune de dezbatere, la care au participat primarul Emil Boc, prof. dr. Stelian Brad, din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, dar și antreprenori din zona soluțiilor IT, a reliefat numeroasele beneficii pe care anumite tehnici fiabile de inteligență artificială (IA) le pot aduce în dezvoltarea urbană. În cadrul evenimentului, am enunțat preocuparea pentru adoptarea în Bistrița a unui astfel de program prin implementarea conceptului de ghișeu virtual unic și proiectarea unor structuri de interconectare a instituțiilor publice, dar și prin instalarea unor sisteme de monitorizare a orașului (a circulației, a zonelor de risc, a școlilor, a parcărilor și a platformelor de depozitare a deșeurilor) folosind inteligența artificială. În urma unor discuții cu experții, a reieșit faptul că, folosind inteligența artificială, pot fi identificate soluții pentru combaterea consumului de droguri în școli. Toate aceste proiecte vor fi acoperite în mare parte de fonduri europene. Procesul de digitalizare nu este un scop în sine, ci un deziderat, care va contribui într-un mod vizibil la creșterea calității vieții. Facem primii pași în această direcție prin realizarea unui audit cu privire la elementele deja implementate, cum ar fi noul site al primăriei cu aplicațiile aferente, după care vom realiza un plan integrat de digitalizare în parteneriat cu specialiști în domeniu”, a spus primarul Ioan Turc.

La rândul său, vicepreședintele Camelia Tabără a adăugat că ”dacă ieri un asemenea subiect părea utopie, azi se fac primii pași iar mâine va fi normalitatea”.

Consultarea publică a avut loc marți, 5 aprilie, la Cluj-Napoca, fiind organizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) precizează că scopul consultării a fost consolidarea colaborării dintre mediile public, privat şi academic, printr-un efort concertat care să cristalizeze direcţiile necesare pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor AI în societate şi în economia românească.

„Inteligenţa artificială este o parte esenţială a procesului de transformare digitală, iar beneficiile utilizării tehnologiilor AI pentru autorităţile administraţiei publice locale sunt substanţiale. Dialogul cu participanţii şi stakeholderii ne permite identificarea oportunităţilor şi provocărilor pe care tehnologiile inovative le prezintă pentru administraţie, mediul de afaceri şi mediul academic. Inteligenţa Artificială are capacitatea de a revoluţiona activitatea instituţiilor publice”, a declarat Dragoş Vlad, preşedintele ADR.

La rândul său, Marcel Boloş, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), a afirmat că inteligenţa artificială, blockchain, internet of things – folosirea acestor tehnologii de ultimă generaţie şi consolidarea cooperării interinstituţionale vor încuraja cercetarea, inovarea şi digitalizarea în administraţie.

Ştim cu toţii cât de complex este procesul de transformare digitală. Dar acest proces este ireversibil, aşa cum ne-o demonstrează exemplul altor state membre ale Uniunii Europene, care au parcurs etapele transformării digitale în sectorul public. Felicit ADR şi UTCN pentru acest proiect care contribuie, fără îndoială, la consolidarea e-guvernării în România”, a precizat Marcel Boloş.

Totodată, el a subliniat rolul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în adoptarea tehnologiilor emergente pentru livrarea serviciilor publice.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au reuşit să pună în comun expertiza şi cunoştinţele acumulate la nivelul organizaţiilor din sectorul public, din zona academică şi din sectorul privat. Această asociere asigură realizarea în primul rând a unui conţinut de calitate, dar în egală măsură va evidenţia preocupările şi necesităţile fiecărui actor relevant din societate şi economie cu privire la digitalizare din perspectiva utilizării tehnologiilor inovative”, a afirmat Daniela Popescu, prorector al UTCN.

Consultarea publică a fost dedicată administrației publice locale, cu participarea reprezentanților la vârf din partea consiliilor județene și a municipiilor.