Campania ”Vaccinare și testare pentru învățare” a fost prezentată și în Bistrița-Năsăud. Câți dintre angajații din sistemul de învățământ s-au vaccinat până în prezent

Campania ”Vaccinare și testare pentru învățare” inițiată de Ministerul Educației a fost prezentată și în județul Bistrița-Năsăud. La eveniment au participat secretarul de stat din Ministerul Educației Radu Szekely, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, ai autorităților locale, precum și directori ai unităților de învățământ și reprezentanți ai elevilor, părinților și sindicatelor din învățământ.

Ministerul Educației a inițiat această campanie în parteneriat cu câteva organizații reprezentative – Consiliul Național al Rectorilor, Federația Națională Sindicală Alma Mater, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți si Organizația ,,Salvați Copiii”. Toate aceste organizații s-au alăturat dorinței Ministerului Educației de a promova nevoia vaccinării”, a spus secretarul de stat Radu Szekely.

Acesta a afirmat că aproximativ 150.000 de angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat, dar de câteva săptămâni cifrele stagnează. În aceste condiții, secretarul de stat a subliniat că Ministerul Educației, prin intermediul campaniei, își propune să conștientizeze angajații din sistemul de învățământ că efectele pandemiei de COVID-19 pot fi diminuate prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ, dar și prin testarea elevilor.

În ceea ce privește situația din județul Bistrița-Năsăud, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Mihai Mureșan, a afirmat că procentul personalului didactic și auxiliar vaccinat sau care urmează în scurt timp să se vaccineze este de aproximativ 50 la sută.

”Dacă vorbim de angajații la nivel global din sistemul de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, până în acest moment, avem 44,56 % dintre angajați vaccinați. De asemenea, programați pentru a fi vaccinați în perioada următoare avem 4.6%. Dacă luăm strict pe cele trei categorii, în ceea ce privește cadrele didactice, 46,2% s-au vaccinat cu una dau cu ambele doze, 3,5% sunt programate pentru vaccinare și 50,3% sunt nevaccinate. Dacă luăm în considerare personalul didactic auxiliar, avem 50,6 la sută vaccinat, 3,2% programat și 36,2% nevaccinat. La categoria personal nedidactic, avem 33% vaccinat, 3,6% programat și 63,4% nevaccinat. Aș vrea să remarc faptul că, dacă luăm în considerare procentele de cadre didactice și personal didactic-auxiliar care sunt în interacțiune cu elevii atunci când ei sunt în sălile de clasă, suntem pe media națională, cu un procent de 50 la sută cadre didactice și personal auxiliar care sunt vaccinate sau care vor fi vaccinate în perioada imediat următoare”, a spus Mureșan.

Inspectorul școlar general a transmis tuturor celor care au participat la conferința ”Vaccinare și testare pentru învățare” că directorii unităților de învățământ au datoria de a informa angajații din sistemul de învățământ cu privire la necesitatea vaccinării.

”Rămâne o îndatorire permanentă pentru absolut toți directorii unităților de învățământ de a informa populația și angajații sistemului de învățământ despre valabilitatea și utilitatea vaccinării a cât mai multor angajați. Este singura soluție prin care putem stopa răspândirea acestui virus și fără niciun fel de îndoială este garanția că toate activățile care urmează să se deruleze până laa data de 31 august sunt în strictă legătură cu numărul de persoane din sistem de învățământ vaccinate”, a mai adăugat Mureșan.

Secretarul de stat Radu Szekely a dat asigurări că Ministerul Educației urmărește îndeaproape situația privind modul de desfășurare a campaniei de vaccinare la nivelul unităților de învățământ.

”Avem vaccinul, haideți să îl folosim, să facem ceea ce ar trebui să facem în calitate de cetățeni responsabili și să ne vaccinăm. Beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile și în această direcție ar trebui să mergem. E singura soluție pe care noi, Ministerul Educației, o vedem pentru a putea reveni la o formă de educație care să fie echitabilă și să îi ajute pe toți copiii să beneficieze de învățare. Dacă reușim să atingem un procent de 70-80 la sută din personalul din sistem vaccinat, atunci va fi mult mai ușor să deschidem toate școlile și să revenim fizic în bănci”, le-a transmis Radu Szekely angajaților din sistemul de învățământ județean.

În cadrul conferinței s-a discutat și despre testarea elevilor, secretarul de stat în Ministerul Educației afirmând că există teste suficiente pentru a asigura acest proces.