Campanie de testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin, în şase comune din judeţ

O campanie de testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin se desfășoară săptămâna aceasta în şase comune din judeţ, aceasta fiind organizată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

În cadrul campaniei, femeile cu vârste între 24 si 64 de ani vor beneficia de testare gratuită. Luni, unitatea mobilă de testare a ajuns deja în comuna Spermezeu, urmând ca în zilele următoare să se deplaseze în comunele Târlişua, Căianu Mic, Telciu, Ilva Mare şi Poiana Ilvei.

Femeile cu vârste între 24 si 29 de ani beneficiază de testul Babeș-Papanicolau, iar femeile cu vârste între 30 și 64 de ani beneficiază de testul HPV.

Această campanie face parte din proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II – Regiunea Nord-Vest””, al cărui scop este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 femei din regiunea Nord-Vest la servicii de depistare precoce, diagnostic şi tratament al leziunilor precanceroase ale colului uterin. 

Activitati de testare în cele șase localități din mediul rural al județului Bistrița-Năsăud sunt programate astfel:

–  Luni, 6 iunie 2022, între orele 10-18în Spermezeu, la Centrul de Informare Turistică;

–  Marți, 7 iunie 2022, între orele 10-18, în Târlișua,  la Căminul Cultural;

–  Miercuri, 8 iunie 2022, între orele 10-18, în Căianu Mic, Parcul Central/ acces la Căminul Cultural;

–  Joi, 9 iunie 2022, între orele 12-18, în Telciu, in piata/ Centrul de Informare Turistică;

–  Vineri, 10 iunie 2022, între orele 10-15, în Ilva Mare, la cabinetul de medicina de familie (dispensar);

– Vineri, 10 iunie 2022, între orele 15, 30- 18,30, în Poiana Ilvei, la cabinetul de medicina de familie (dispensar).

”Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta îşi poate continua viaţa, cu bine”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Potrivit datelor oficiale, Romania înregistrează în continuare rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin de trei ori mai mari decât media europeană.