Când s-ar putea renunța la măștile de protecție. Ce spune ministrul Sănătății

Autoritățile ar putea renunța la măsura privind obligativitatea purtării măștilor de protecție abia atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi „aproape inexistentă” și când nu vor mai exista focare în spitale și centre pentru vârstnici, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În momentul în care la nivel naţional vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, în unităţile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Gândiţi-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menţine. Cât timp suntem apropiaţi în spaţiile închise, ne gândim să rămână aceste măşti. Orizontul de timp ni-l va da evoluţia, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităţilor de primiri urgenţe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea şi vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim şi la eliminarea acestor măşti”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În acest moment, purtarea măștii de protecție este obligatorie în orice spaţiu public închis, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că licitaţia privind achiziţionarea de măşti pentru populaţie este în plină desfășurare.

”Încă este în curs acea licitaţie. S-au primit dosarele, se încarcă şi astăzi. Sunt în jur de 50 de firme care s-au înscris şi va urma o perioadă de două zile în care se va evalua fiecare ofertă şi legalitatea ei. (…) În jurul zilei de luni sau marţi vom avea şi declararea câştigătorului”, a mai precizat Tătaru.