Mircea Buta a scris o carte de 100-și-ceva de pagini despre Bartolomeu Anania și a lansat-o de 2 ori în 3 ani! Vezi lista cu scriitorii ce-și aduc aminte de “Înaltul!”

 -  -  238


Mircea Buta și-a lansat a doua oară cartea intitulată “Amintiri despre Bartolomeu Anania”. Directorul spitalului a lansat această carte în 2013 (113 pagini). În 2016, Buta a lansat aceeași carte, la editura Renașterea. Ediția a II-a adăugată are 143 pagini și o altă copertă și a fost re-lansată în 13 octombrie, la Cluj.

butaÎn cartea sa, Buta prezintă întâmplări  și dialoguri cu Bartolomeu Anania. Descrie întâlnirea pe care a avut-o la sfințirea capelei de la Spitalul Județean, prezintă dialogul lui Bartolomeu cu doctorul Ilieș din cadrul seminarului de Bioetică dar și întâlnirea lui Bartolomeu cu regele Mihai.

133

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartea scrisă de directorul Spitalului Județean are capitole scurte de 10 pagini. Buta a evocat momentul lansării ediției jubiliare a Bibliei la Bistrița (versiunea diortosită de Mitropolit), descrie slujirea arhierească desfășurată cu prilejul praznicului din anul 2005, la mănăstirea ,,Piatra Fântânele” dar și fragmente din Memoriile scrise de “Înaltul” . În această carte, directorul Spitalului Județean mai prezintă un interviu pe care i l-a acordat Bartolomeu Anania.

EDIȚIA I                                   EDIȚIA II

download

b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRANDUL Bartolomeu Anania. După moartea “Înaltului”, o serie de scriitori s-au înălțat pe seama Mitropolitului!

 

După moartea lui Bartolomeu Anania (2012), o serie de scriitori au publicat amintiri cu arhiereul. Iată o listă cu cărțile apărute în memoria Mitropolitului în ultimii 4 ani:

 

“Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania” de Mihaela Ion

ion“Ceasurile noatre de voroava mi-au ramas adânc incrustate in suflet. Când cineva intâlnește un astfel de om, nici timpul, nici depărtarea, nici măcar moartea nu-i pot șterge amintirea. Astfel de amintiri isi au rădăcina in veșnicie, si veșnicia nu dispare… “ – Mihaela Ion.

Volumul lansat în 2012 conține și predici și poezii inedite ale Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania este o carte-omagiu în memoria Mitropolitului Bartolomeu (160 de pagini).

 

 

 

 

 

Tânărul Anania. “Ingerul cu barbă” – de Ioan St.Lazăr

 

nCartea intitulată metaforic Tânărul Anania. Conform recenziilor, “Îngerul cu barbă” și definit drept “eseu biografic”  urmează un fir convulsionat al vieții tânărului cărturar din anii 1941-1948 (cu detenții, pribegii, studii întrerupte, arestări și prigoane) și în care se profilează, prin vitregii de soartă (marcate în capitole precum : “Răscruci de vremuri” – răscruci de drumuri, “Cu viața hărțuită” prin zodii de balans sau “Îngerul cu barbă”, evocând greva clujeană din 1946 și urmările ei), devenirea personalității sale exponențiale; aceasta îi este decelată, ca trei ramuri din același trunchi, respectiv, ca “om al Istoriei”, “om al Eclesiei” și “om al Literaturii” – pentru a căror percepere autorul manifestă o aplicație autentică , minuțioasă și elevată. Tânărul Anania “Îngerul cu barbă” a apărut în 2014 la Editura Renașterea (422 pagini).

 

 

 

 

aurel-sasu

În testamentul său, Bartolomeu Anania și-a lăsat opera ne-publicată și manuscrisele în seama prof. universitar Aurel Sasu, precum şi colecţia de acte, scrisori şi fotografii. Profesorul universitar a coordonat o serie de volume scrise de Anania, lansate postum.

 

 

 

“Starea de excepţie. Valeriu Anania. Omul şi destinul. 1946” – Aurel Sasu

exce“Pentru generaţia ‘46, Valeriu Anania rămâne un mit şi o enigmă. Mai întâi ca reprezentare idealizată a rezistenţei prin cuvânt, apoi prin gestul neobişnuit de a-şi dărâma singur statuia ce crescuse ameninţător în conştiinţa colectivă. N-a lăsat politica să-l ia aşa cum este şi să-l folosească după bunul ei plac.” – Aurel Sasu. Volumul “Starea de excepţie” (350 de pagini) este editat de Aurel Sasu şi publicat de Editura Eikon.

 

 

 

 

 

 

“O luptă neterminată. Dialog epistolar”

axCartea  prezintă dialogul dintre Bartolomeu și teologul George Alexe stabilit în S.U.A:

“Și tu, în credința și convingerea mea cea mai intimă, ești cel chemat și ales, în acest ceas de mare cumpănă națională și bisericească, să te jertfești pentru noi toți și să redai prestigiul internațional și ecumenic chinuitei noastre ortodoxii românești, batjocorită și călcată în picioare de toți nedușii la Biserică și de toți veleitarii cu mitră sau nu.” – (George Alexe, Scrisoare adresată Arhimandritului Bartolomeu Valeriu Anania, Detroit 28 martie 1990).

Volumul este editat și prefațat de Aurel Sasu a fost lansat la Editura Eikon și are 438 de pagini.

 

 

 

 

„Despre noi și despre alții”

cs Este o carte a unui dialog dintre criticul Aurel Sasu și scriitorul Valeriu Anania, care atinge profunzimi intelectuale, dar și religioase greu de intuit. Dialogul îmbracă, de la bun început, nuanța provocării care nu vine la voia întâmplării, ci este concepută de către criticul interlocutor într-un registru extrem de complex, în care sunt angrenate și alte nume ale unor personalități din viața social-culturală.

„Despre noi și despre alții” s-a lansat în 2009 la Editura Curtea Veche și are 128 de pagini.

 

 

 

 

 

“Dragostea şi vântul. Glose la Memoriile lui Valeriu Anania”

 

cEditura Eikon şi profesorul universitar Aurel Sasu, critic şi istoric literar clujean, lansează  volumul . Cartea este un omagiu în memoria celui care a fost Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Evenimentul a avut loc in 18 martie 2012 (dată când IPS Bartolomeu Anania ar fi împlinit 90 de ani)

 

 

 

 

 

 

 

zBartolomeu, omul fără vicleșug este un D.V.D realizat de preotul Dan Cismaș din Maieru. Imaginea și montajul au fost realizate de Paul și Mădălin Butiurcă.

 

 

 

Cu o durata de aproximativ o oră, documentarul prezintă traseul vieții ierarhului și conturează personalitatea marcantă a Mitropolitului Bartolomeu Anania: Filmul a fost realizat de câțiva tineri amatori dar și profesioniști în arta cinematografică. Filmul are în centru traseul și radiografia sufletească a vieții Mitropolitului Bartolomeu Anania.

 

Bartolomeu Anania a devenit un BRAND puternic pe piața literară, în special după moartea sa. Cartea auto-biografică “Memorii” scrisă de Bartolomeu a înregistrat un succes răsunător, iar în ultimii 4 ani, personalitatea remarcantă a Mitropolitului Anania a fost redată  din diferite unghiuri într-o serie de cărți scrise de oameni care au gravitat în jurul său.

 

 

 

 

2 bookmark
3 notes
8 views
bookmark icon

3 thoughts on “Mircea Buta a scris o carte de 100-și-ceva de pagini despre Bartolomeu Anania și a lansat-o de 2 ori în 3 ani! Vezi lista cu scriitorii ce-și aduc aminte de “Înaltul!”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.