Cât de calitative sunt legumele și fructele care se comercializează în piețele, magazinele sau depozitele din județ

FOTO: Modern Buyer

Calitatea produselor agricole de sezon care se comercializează în piețele, magazinele sau depozitele din județ se află în această perioadă în atenția Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud și a Oficiului Fitosanitar Bistriţa-Năsăud.

Potrivit directorului Direcției Agricole Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Nuțu Tabără, inspectorii cu atribuții în acest sens efectuează verificări periodice ”pentru a depista și elimina eventualele neconformități și a combate eventuale fenomene ilicite”.

Până în prezent, inspectorii au efectuat un număr de 65 de controale la operatorii economici, distribuitori, comercianți, în magazine și la producătorii agricoli din piețele agroalimentare din județ; au fost aplicate 6 avertismente și 2 amenzi în valoare de 600 de lei”, a declarat Nuțu Tabără, în ultima ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a adăugat că în timpul controalelor s-a pus accent pe verificarea conformității legumelor și fructelor și existența documentelor care să ateste proveniența legumelor și fructelor supuse comercializării (facturi fiscale, certificat de conformitate pentru produsele provenite din import, respectiv certificat de producător, carnet de comercializare la persoanele fizice).

Totodată, și Oficiul Fitosanitar Județean Bistriţa-Năsăud a luat măsuri pentru a monitoriza cantitatea de reziduuri de pesticide din legume și fructe.

Acest lucru se face prin analize de laborator, iar probele se prelevează din depozitele şi silozurile comercianţilor sau ale producătorilor (se prelevează probe din produsele ce urmează să fie livrate pe piaţă în maximum o zi), din en-gros-uri, supermarketuri, piețe sau de la vânzători cu amănuntul. Probele respective se trimit la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din județul Mureş, în vederea analizei și întocmirii unui buletin oficial de analiză a conținutului maxim admis în reziduuri de pesticide. Numărul probelor prelevate a fost stabilit de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, în funcţie de numărul de locuitori şi producţia locală şi variază la nivel naţional de la 49 la 66 de probe/judeţ”, a mai explicat Nuțu Tabără.

Astfel, pentru judeţul Bistrița-Năsăud a fost stabilit un număr 54 de probe.

Practic, aproximativ 6 probe se fac lunar, ele fiind repartizate pe 9 luni calendaristice”, a mai spus Nuțu Tabără, care a prezentat și două buletine de analiză.

Astfel, avem buletinul de analiză din 26 mai 2022, cu probe de la castraveţi, varză, mărar, leuştean şi căpşuni, care arată cu valorile reziduurilor de pesticide s-au situat sub limita maximă admisă, adică, cu alte cuvinte, sunt conforme. De asemenea, mai avem un buletin de analiză din 3 iunie, cu probe prelevate de la tomate și pepene verde. Și aici valorile au fost sub limita maximă admisă, adică declarate conforme. Deci consumatorii pot sta liniștiți din acest punct de vedere. Produsele sunt ok”, a încheiat Nuțu Tabără.

Directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a mai adăugat că astfel de analize pot fi efectuate, contracost, și la cererea cetățenilor.