Din Bistrita

Cât la sută din personalul de la SJU Bistrița este vaccinat împotriva COVID-19

 -  - 


Circa 80 la sută dintre medicii care își desfășoară activitatea la Spitalul Județean de Urgență Bistrița sunt vaccinați împotriva COVID-19, susține managerul unității, Gabriel Lazany. Procentul însă este mult mai mic în cazul personalului sanitar mediu și auxiliar.

Personalul de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița este vaccinat diferențiat. Circa 80 la sută dintre medici sunt vaccinați. Asistenții sunt vaccinați în proporție de 55 – 60 la sută, iar personalul auxiliar mai puțin, undeva pe lângă jumătate”, a declarat Gabriel Lazany în emisiunea ”Picătura de sănătate” de la postul local de televiziune AS-TV.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege care prevede că angajaţii din sistemul de sănătate public şi privat care nu sunt vaccinaţi anti-COVID şi nu au trecut prin boală vor trebui să se testeze pe banii proprii, Gabriel Lazany a precizat că într-o astfel de situație are două variante.

”Am două variante. Una: să închid spitalul. A doua: să nu respect legea. Nu am alte variante. Sunt niște măsuri date de niște oameni care, așa cum au gestionat pandemia, tot așa au dat și legile. Ei au văzut că în Franța, Italia, Marea Britanie s-au dat astfel de legi. Da, este adevărat, s-au dat, dar acolo era vaccinat 99% la personal și s-a dat pentru diferența de 1%. Așadar, nu era o pierdere mare dacă cei 1% ieșeau din sistem. Nu se punea în pericol desfășurarea activității. Dar la noi situația e alta. E o lege dată pe genunchi. Părerea mea că nu va apărea niciodată o astfel de lege”, a declarat Gabriel Lazany.

Managerul SJU Bistrița a adăugat că, dacă se va ajunge în situația în care se va impune testarea, unitatea medicală nu ar avea capacitatea necesară pentru a efectua atâtea teste. ”Certificatul verde presupune testarea antigen în fiecare zi sau testare RT-PCR tot la trei zile. Dar noi nu avem capacitate de testare în laboratorul de biologie moleculară ca să testăm atâta personal tot la două-trei zile. Noi acum îi testăm săptămânal și oricum e super încărcat laboratorul”, a mai spus Lazany.

Reamintim că, la mijlocul lunii octombrie, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că a semnat un proiect de lege care prevede că angajaţii din sistemul de sănătate public şi privat şi cei din IGSU şi aviaţie ce nu sunt vaccinaţi anti-COVID şi nu au trecut prin boală vor trebui să se testeze pe banii proprii. Proiectul a fost depus la Parlament.

115 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.