Câte amenzi s-au dat în Bistrița-Năsăud pentru nerespectarea prevederilor cuprinse în ordonanțele militare în vigoare

jandarmi ZiardeBistrița

De la intrarea în vigoare a ordonanțelor militare și până acum, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost aplicate peste 4.500 de sancțiuni contravenționale, valoarea acestora fiind de aproximativ 1,8 milioane euro. Amenzi au aplicat atât polițiștii, cât și jandarmii.

Numai Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a aplicat aproape 3.500 de sancțiuni.

”Până la data de 6 mai, inclusiv, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, au fost aplicate 3.487 de sancțiuni, în valoare de 7.461.700 de lei, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare”, a informat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Alte peste 1.000 de amenzi au fost aplicate de jandarmi.

Tot pentru aceeași perioadă, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean, au fost aplicate în total 1.175 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.239.725 lei. Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa declarației la persoane fizice care se aflau în spațiul public, nerespectarea măsurii izolării, respectiv nerespectarea măsurii de suspendare a activității comerciale, pentru persoane juridice”, mai arată Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Astfel, în total, polițiștii și jandarmii au aplicat 4.662 de amenzi, în valoare totală de 8.701.425 lei, adică mai bine de 1,8 milioane euro.

Reamintim că articolul 28 din OUG 1/1999, care prevede aplicarea amenzilor pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României. Judecătorii constituționali arată că formularea articolului este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, lăsând la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a afirmat că decizia Curţii Constituţionale nu înseamnă că nu se vor mai aplica amenzi,  ci că sancțiunile se vor aplica la nivelul celor stabilite anterior ordonanței de urgență prin care au fost majorate. De asemenea, premierul este de părere că decizia CCR este una ”împotriva ordinii de drept” și a afirmat că așteaptă și motivarea acestei decizii.

Întrebat dacă, după motivarea deciziei CCR, se ia în considerare o amnistie fiscală sau un proiect de lege prin care aceste amenzi să fie anulate, premierul a spus că Guvernul României va face o analiză cu privire la situația plăţii amenzilor şi în funcţie de aceasta va fi luată o decizie.