Câți dintre medicii de familie din Bistrița-Năsăud ar fi dispuși să participe la campania de vaccinare împotriva COVID-19

Aproximativ 30 la sută din numărul total al medicilor de familie din judeţul Bistrița-Năsăud şi-au dat acordul pentru a participa la campania de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19, potrivit informațiilor comunicate de directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Anca Andrițoiu.

Conducerea DSP Bistrița-Năsăud a precizat că 35 din cei aproximativ 130 de medici de familie din județ au acceptat să imunizeze pacienţii pe care îi au în listele proprii.

Un număr de 35 de medici de familie și-au exprimat până acum dorința, dar situația poate să se schimbe după ce medicii află toate condițiile. Deocamdată a fost doar o întrebare adresată medicilor – dacă vor sau nu să participe. La prima solicitare, 35 și-au exprimat dorința. Dacă o să apară condițiile pe care medicii trebuie să le îndeplinească, precum și alte informații legate de programul în cabinete pe parcursul campaniei de vaccinare, atunci e posibili să dorească și alți medici să participe”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Situația din județul Bistrița-Năsăud este similară celei de la nivel național. Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că 30 la sută din numărul total al medicilor de familie din România și-au arătat disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare.

”Am centralizat situația privind participarea medicilor de familie la campania de vaccinare. La nivel național sunt 3.028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campanie prin cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici de familie care se află în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea înseamnă un procent de circa 30 la sută. Este mai puțin decât ne așteptam și cât estimam”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Potrivit șefului CNCAV, au fost elaborate și instrucțiunile în baza cărora se va desfășura procesul de vaccinare prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

”Începând de mâine demarează proiectul-pilot din județul Timiș, cu 50 de medici de familie. A fost efectuat trainingul medicilor de familie privitor la modalitatea de derularea a acestei etape de vaccinare. Sunt transmise procedurile și instrucțiunile specifice, au fost operaționalizate în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor ID-urile corespunzătoare pentru introducerea persoanelor vaccinate. Materialele sanitare și dozele de vaccin sunt deja alocate și urmează a fi distribuite în cursul zilei de astăzi, pentru a începe vaccinarea chiar din data de 7 aprilie”, a mai adăugat sursa citată.

Președintele CNCAV a completat că în cabinetele medicilor de familie se vor administra vaccinuri pentru care se pot asigura condițiile de depozitare, existând în acest moment două opțiuni – vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Programarea persoanelor la vaccinare într-unul din cabinetele medicilor de familie nu se va face prin platformă, ci se va realiza pe liste deschise de medicii de familie. Persoanele care vor dori să se vaccineze se vor putea programa la medicul de familie pe lista căruia sunt înscrise.

”Medicii de familie fac catagrafia pacienților din lista de proprie și alocă un număr de circa 10 persoane la vaccinare/zi, ținând cont că vaccinul
AstraZeneca este distribuit în flacon multi-doză a câte 10 doze și cel de la Johnson&Johnson în flacoane a câte 5 doze, așa încât trebuie să avem între 5 și 10 sau mai multe persoane, în funcție de numărul celor care doresc să se vaccineze”,
a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Campania de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie se va desfășura în afara programului de lucru obișnuit, fiecare medic de familie care va participa la campanie urmând să își stabilească propriul program de vaccinare. De asemenea, pentru vaccinare împotriva COVID-19, în cabinete va fi asigurat un circuit separat.

Președintele CNCAV a completat că data stabilită pentru demararea vaccinării prin cabinetele medicilor de familie este 4 mai.

”Până la acel moment vom asigura trainingul tuturor medicilor de familie care sunt incluși în acest proiect, vom stabili toată infrastructura legată de distribuția dozelor de vaccin, a materialelor sanitare, așa încât să putem demara în condiții cât se poate de bune campania”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Până în prezent, la nivelul judeţului Bistrița-Năsăud s-au vaccinat cu prima doză 38.696 persoane, iar 12.333 dintre acestea au primit și rapelul. 

La nivel național, la data de 5 aprilie, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 2.132.024, din care cu doza a II-a peste 1.220.000 de persoane.