Detalii despre “Moclogea”, familia care a murit într-un adăpost improvizat! Aveau venituri de 2.100 de lei/lună de la Primăria Bistrița și au refuzat locuință socială!

 -  -  29


Doi oameni ai străzii (soț-soție) au fost găsiți morți în incinta punctului termic din spatele BCR. Dan Ziegler (55 de ani) și soția sa Voichița (54 de ani) erau cunoscuți în tot orașul și NU aveau o locuință stabilă. Dan Ziegler era cunoscut sub porecla “Moclogea” și își ducea traiul colectând fier vechi sau prestând diverse munci zilnice.


După ce și-a pierdut apartamentul acum 20 de ani în urma unui împrumut, “Moclogea” își ducea veacul pe străzi alături de soția sa, Voichița. În ultimii ani, Moclogea și-a improvizat o locuință în punctul termic din zona BCR.

Moclogea și Voichița – tristă poveste de amor! Au vândut 2 apartamente, au ajuns pe străzi și au făcut 3 copii pe care i-au dat în plasament!

Dorina Voichița Ziegler era o doamnă respectabilă și pe vremea lui Ceaușescu a lucrat în comerț. Era vânzătoare la o alimentară din zona Lamă, dar se pare că destinul i s-a schimbat când s-a încurcat cu Dan Moclogea. Femeia deținea un apartament în zona Dragoș Vodă , iar soțul ei avea un apartament pe Aleea Tihuța. Ambele apartamente au fost vândute ulterior și astfel familia Moclogea a ajuns pe străzi.

Voichița Ziegler avea venituri din pensie: 550 de lei, plus 650 de lei ajutor social plus 1.000 de lei pensie de handicap. Suferea de o afecțiune la ochi, după care a ajuns paralizată, iar Moclogea era cel care o îngrijea. Bărbatul a refuzat să-și lase soția într-un centru specializat, chiar dacă în ultimii ani a ajuns într-un scaun cu rotile.

Voichița avea venituri de 2.100 de lei/lună! Moclogea spunea că le-ajung banii și de aceea EL a refuzat ajutor social + locuință socială și a ales calea străzii! 

Dan Moclogea a lucrat în Fabrica Mecanică, după care a lucrat în salubritate ca măturător.  Avea vârsta pensionării, dar a refuzat să-și facă dosar de pensie. A refuzat ajutor social și locuință socială, deși veniturile le-ar fi ajuns inclusiv pentru o chirie de pe piața privată!

Au ales să stea pe străzi, să doarmă prin gări sau prin păduri iar în ultima vreme și-au amenjat o locuință într-un punct termic din spatele BCR. Acolo au decedat la câteva zile distanță unul față de celălalt! 

Familia avea venituri de 2.133 lei (Serviciile Sociale Primăria Mun. Bistrița). Au refuzat orice ajutor, reprezentanții primăriei au încercat să o interneze pe doamnă la Nușeni, iar domnului să îi ofere un loc la Centru de Cazare pentru persoane fără adăpost, iar cei doi au refuzat sistematic acest lucru.

În ultima vreme, Dan Moclogea se simțea rău, avea dureri de ficat și NU a mai putut mânca. Foarte posibil ca pe fondul acestor suferințe să fi survenit și decesul.

Aveau telefon mobil… dar Voichița NU au sunat pe nimeni, deși a mai trăit câteva zile după moartea lui Moclogea!

Cei doi aveau telefon mobil și în mai multe rânduri solicitau Ambulanța. În data de 21 martie Serviciul de Ambulanță împreună cu Poliția Locală au vrut să îi interneze din nou, dar au refuzat internarea.

Aveau 3 copii:

– o fetiță de 12 ani se află în plasament –Larisa Andrada
-fetiță Bianca- 16 ani- se află în plasament simplu la doamna care a îngrijit-o de la nastere (fostă asistentă maternal –doamna se află în pensie)
– Ionuț Alex- (19 ani)- asistență maternală în prezent la CPC Beclean (Centru pentru protectia copilului ) din 2010.


Primăria caută o soluție pentru înmormântarea celor 2 soți, care-au fost găsiți decedați a doua zi de Paști!

foto: Răsunetul

2 bookmark
0 notes
9 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.