Cazuri de pestă porcină africană, în trei exploatații de porci domestici din Bistrița-Năsăud

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate în trei exploatații de porci domestici de pe raza localității Beudiu, comuna Nușeni, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Astfel, în urma confirmării focarelor, la propunerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor și actualizării planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea răspândirii virusului pe teritoriul județului. 

”Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază 10 km. Zona de protecție cuprinde localitățile: BEUDIU, VIȚA și BOZIEȘ din județul nostru. Zona de supraveghere cuprinde localitățile MALIN, DUMBRAVA, RUSU DE SUS, RUSU DE JOS, FIGA, NUȘENI, FELEAC, ENCIU, BIDIU, CHEȚIU, CORVINEȘTI, STRUGURENI, APATIU, CHIOCHIȘ, ȚENTEA, SÂNICOARĂ, BRETEA, ȘIRIOARA, SÂNIACOB din județul Bistrița-Năsăud și localitățile CEABA, UNGURAȘ, SICFA, VALEA UNGURAȘULUI, BATIN, CUTCA, SÂMBOIENI, SÂNMARTIN și DAROȚ din județul Cluj. Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: FV 33 FIGA, FV 32 SÂNIACOB, FV 34 MALIN și FV 35 BOZIEȘ”, precizează Instituția Prefectului.

În aceste condiții, autoritățile fac apel la toți crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. 

Cum se poate stabili că un porc a fost infectat cu virusul PPA:

  • moartea subită;
  • prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului;
  • animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică;
  • voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi;
  • scroafele avortează.