Ce face Consiliul Județean cu 10 MILIOANE de euro, bani europeni! Integrează asistații social din Teaca și Lechința, care primesc: tabere gratuite pe Litoral, servicii medicale, mâncare și cursuri de formare !

Consiliului Județean a reșit să atragă finanțare europeană pentru un proiect de integrare a persoanelor defavorizate. Proiectul în valoare de 10 MILIOANE de euro vizează comunitățile de asistați social din zonele Lechința și Teaca, zone controlate de Romeo Florian și Iustin Muntean, primari PSD în Lechința, respectiv Teaca.

Asistații social de pe Teaca și Lechința au mers pe Litoral din bani europeni!

Prin intermediul acestui proiect s-a organizat o tabără școlară la mare, pentru 100 de copii și 25 de părinți, care a implicat:

– transport Teaca – Litoral – Teaca, toate cele 3 mese zilnice, cazare în camere single/duble cu baie proprie, apă caldă, aer condiționat, tv, acces internet, spații pentru activități recreative.

Tabăra va continua și pe viitor în perioada vacanței de vară a elevilor, 3 ani consecutiv, respectiv 2018-2020, în perioada 01 august – 31 august a fiecărui an, câte un sejur de 6 nopți, astfel:

– în anul 2018 – pentru 34 de copii și 9 părinți
– în anul 2019 – pentru 34 de copii și 8 părinți
– în anul 2020 – pentru 32 de copii și 8 părinți.

Tabere la mare pentru asistații lui Romeo Florian din Lechința! Primarul e secretar general al PSD!

Beneficiarii proiectului ”IMPACT LECHINȚA – Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Lechința, județul Bistrița-Năsăud” a implicat o tabără la mare pentru 100 de copii și 25 de părinți, astfel:

– transport Lechința-Litoral-Lechința, toate cele 3 mese zilnice, cazare în camere cu baie proprie, apă caldă, tv, acces internet, spații pentru activități recreative.

Tabăra va fi organizată în perioada vacanței de vară a elevilor, 3 ani consecutiv, respectiv 2018-2020, în perioada 01 iulie – 10 septembrie a fiecărui an, câte un sejur de 6 nopți, astfel:

– în anul 2018 – pentru 34 de copii și 9 părinți

– în anul 2019 – pentru 34 de copii și 8 părinți

– în anul 2020 – pentru 32 de copii și 8 părinți.

Mâncare GRATIS pentru asistații social, până-n 2020: 1.5 MILIOANE de lei pentru catering pe proiectul pe Lechința și 1.5 milioane de lei pe Teaca!

Proiectul Impact Lechința se desfășoară în Lechința, Vermeș, Chiraleș, Sângeorzu Nou și se adresează unui grup țintă de 1.000 de persoane alcătuit din 200 de copii, din care 150 de etnie rromă și 800 de persoane adulte din care 550 de rromi.
Se urmărește formarea profesională pentru 600 de persoane adulte și integrarea pe piața muncii a 160 de persoane, pachete de servicii medicale pentru 1.000 de persoane. Servicii de catering pentru participanții la cursurile de formare profesională din Lechința (adulți): aproximativ 600 de sandwich-uri /zi, apă minerală, deserturi, cafea.

Prin aceste proicte, asistații social primesc bani ca să meargă la școală!

Conform proiectului se oferă stimulente financiare și rechizite pentru 150 de copii, cu scopul de a NU părăsi școala. Serviciile de catering pentru 150 de copii din școli implică o ciorbă, plus felul principal (carne+ granitură) plus deserturi. Valoarea estimativă pentru o porție este 15 lei.

Cantitățile sunt similare și pentru zona Teaca: 600 de sanwich-uri pe zi, apă minerală și cafea pentru ADULȚII ce participă la cursuri de formare, plus 150 de porții de mâncare caldă pentru copii (o ciorbă, plus fel principal, plus desert).
Se mai adaugă rechizite și pachete medicale.

Proiectele IMPACT Lechința și IMPACT Teaca sunt cele mai avansate proiecte europene al administrației Radu Moldovan. Acești bani europeni sunt accesați prin proiecte adresate special pe aceste direcții Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și NU pot fi folosiți în alte direcții!

Pentru fiecare localitate Teaca, respectiv Lechința…. beneficiile vizate de implementarea proiectelor sunt următoarele:

– programe educaționale pentru 200 copii în Teaca și 200 în Lechința
– programe de formare profesională pentru 600 persoane adulte în Lechința și 800 în Teaca
– integrarea durabilă pe piața muncii a grupurilor vulnerabile pentru 160 persoane în Lechința și 160 în Teaca
– programe de educație inclusive inovatoare furnizate prin intermediul TIC;
– sprijin în deschiderea a 20 afaceri noi în Teaca și 20 în Lechința
– pachete de servicii medicale/sociale/socio-medicale pentru 1000 persoane;
– îmbunătățirea condiiților de locuit pentru 200 de persoane sărace din Teaca și 200 din Lechința, (minim 50 gospodării în ficare comună), programe de nediscriminare pentru 1.000 persoane în Teaca și 1.000 în Lechința
– sprijin în procesul de reglementare a actelor de proprietate pentru minim 50 persoane din Lechința și 50 persoane din Teaca.

10 MILIOANE de euro din bani europeni pentru integrarea asistaților social din Lechința și Teaca înseamnă de fapt voturi pentru primar!

Aceste proiecte sunt finanțate din bani europeni și coordonate de Consiliul Județean! Costul acestor proiecte este enorm: 10 MILIOANE de euro pentru integrarea asistaților social (majoritatea rromi) prin organizarea de tabere la mare, cursuri, pachete de mâncare, servicii medicale etc. S-a cumpărat aparatură IT, laptop-uri, proiectoare pentru dotarea unor cabinete, se plătesc mai mulți profesori care se deplasează din București ca să-i învețe pe asistați cum să scrie un CV și să urmeze cursuri de formare profesională pentru diverse meserii: coafeză, sudor, electrician etc.

Rămâne de văzut dacă aceste două proiecte vor atinge obiectivele propuse, însă cu siguranță primarii implicați vor cuantifica electoral aceste proiecte de 10 MILIOANE de euro prin care 2.000 de asistați social din Teaca și Lechința merg la mare, primesc hrană și bani și urmează diverse cursuri de formare profesională pentru o eventuală angajare…

2 comments

  1. Seria de ,,meseriași”,absolvenți ai cursului de mecanică auto,am absolvit acest curs in perioada iulie2018-mai2019 si banii promisi s-au pierdut se pare pe undeva din moment ce se împlinește anul de la absolvire si cursanții nu au primit decât 90 din cei 1800ron.promisi…!!!
    Se pare ca ,,cineva”se foloseste de aceste sume din moment ce mai multe serii de absolvenți sunt duși cu zaharelu ca bucurestiul nu aprobă si durează întocmirea actelor,dar acești bani au fost alocați consiliului jud.Bistrita care…???ce face ce se întâmplă cu aceste sume ..??

  2. La acest proiect de tocat bani publici s-a lipit se pare si primarul din Rodna, daca e rost de obtinut niste bani pe seama unor familii defavorizate. Cred ca e un proiect fara rost. Trebuia sa lupte pentru crearea de locuri de munca, fiindca proiectul se termina si problemele raman aceleasi!