AICI sunt banii d-voastră! Vezi ce investiții face Primăria Bistrița din bugetul local pe 2019!

 

Primăria municipiului Bistriţa a elaborat proiectul de buget pe anul 2019. Potrivit informațiilor făcute publice de municipalitate, bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului se ridică la suma de 297 milioane lei (la capitolul venituri) și la aproximativ 326 milioane lei (la capitolul cheltuieli ). Acesta este mai mare față de cel de anul trecut, când a fost de 178 milioane lei la capitolul venituri și de aproximativ 242 milioane lei la capitolul cheltuieli.

De asemenea, a fost întocmit și programul de investiții pe acest an al Primăriei Bistrița, iar pe listă figurează investiții estimate la aproximativ 160 de milioane de lei – suma propusă de Primăria Bistrița pentru a demara diverse proiecte în acest an. Din cele 160 de milioane de lei, doar 23 de milioane provin din bugetul local, în vreme ce 12 milioane de lei sunt sume provenite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, iar 124 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile.

Ziar de Bistrița vă prezintă câteva dintre cele mai importante investiții pentru care din bugetul local se propune alocarea unor sume importante de bani.

Sume importante de bani din bugetul local pe anul 2019 sunt destinate investițiilor din zona Complexului Wonderland din Unirea

Astfel, 600.000 de lei sunt prevăzuți în buget pentru realizarea proiectului tehnic și începerea lucrărilor de execuție a unei instalații de tip teleschi – ski lift pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Wonderland. Dacă rămânem tot la capitolul Wonderland, încă 28.000 de lei sunt prevăzuți pentru instalația de vară de tip alpine – coaster, bani pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În plus, încă 1.146.000 de lei merg pentru intervențiile de urgență în urma alunecării de teren de pe amplasamentul pârtiei de schi și alți 140.000 de lei pentru protejarea prizei de apă aferente pârtiei. Încă 500.000 de lei sunt de cumpărarea a patru generatoare de zăpadă. Peste un milion de lei merg pentru stația de pompare a apei din zona pârtiei, 230.000 de lei pentru un sistem de automatizare pentru instalația de producere a zăpezii și 42.000 de lei pentru un turn de fixare  și suspendare a generatorului de zăpadă. Dacă ar fi să adunăm toate aceste cifre, se ajunge la suma de aproximativ 3,7 milioane de lei, adică aproape 800.000 de euro.

De asemenea, din bugetul local este prevăzută suma de circa un milion de lei pentru execuția lucrărilor la Complexul Aquapark din Wonderland.

Lăsând la o partea investițiile din zona Wonderland, în bugetul local este prevăzută și o sumă milion de lei pentru Centrul de Radioterapie, investiție care va fi realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

De asemenea, sunt prevăzute noi sume pentru realizarea unor capele mortuare în Sărata și Viișoara, câte 328.000 de lei pentru fiecare localitate. Încă 35.000 de lei merg pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru o investiție de alimentare cu gaze naturale a localității Sărata.

160.000 de lei mai alocă Primăria Bistrița pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru realizarea etapei a II -a de blocuri cu destinația de locuințe sociale în Viișoara și 38.000 de lei pentru etapa de proiectare pentru locuințele de necesitate.

Peste jumătate de milion de lei pentru reparații la Piața Decebal

473.000 de lei merg pentru realizarea unor reparații capitale în Piața Decebal. 50.000 de lei pentru un studiu de fezabilitare pentru amenajarea pieței agroalimentare.

60.000 de lei sunt prevăzuți pentru elaborarea unui plan urbanistic zonal pentru ansamblul de locuințe destinate tinerilor care ar urma să se construiască pe strada Livezi prin concesionarea unor suprafețe de teren tinerilor. Totodată, se alocă 25.000 de lei pentru realizarea unui nou spațiu de joacă pe strada Sucevei, însă doar pentru faza de proiectare.

Din nou se alocă bani pentru etapa de proiectare a investiției privind modernizarea rețelei de canalizare pluvială de pe strada Mihai Viteazul – 17.000 de lei.

Investiții în infrastructura rutieră din bugetul local

La capitolul transport rutier, strict din bugetul local se alocă bani pentru execuția lucrărilor pe străzile Pajiștei, Grigore Moisil, Armoniei, Răsăritului, Labirintului,Secundară 8 Ghinda, Dinu Lipatti, Valea Căstăilor, Orizontului, dar și pentru proiectare, aici fiind cuprinse străzile Cristian Remus Bucur, Gheorghe Dima, Vasile Lucaciu, Viile cu Pomi. Sumele pentru fiecare stradă pot fi consultate mai jos:

Încă 1,6 milioane de lei sunt prevăzuți în bugetul pe 2019 pentru lucrările privind crearea accesului în zona străzilor Colibiței – Arțarilor. 60.000 de lei pentru etapa de proiectare privind modernizarea străzii Tărpiului. 955.000 de lei se alocă pentru proiectarea și începerea lucrărilor de modernizare a trecerii la nivel cu calea ferată de pe strada Lucian Blaga. 820.000 de lei merg pentru execuția unor lucrări de consolidare a străzii Gorunului.

1,2 milioane de lei sunt destinați realizării sensului giratoriu din zona străzii Tărpiului și 60.000 de lei pentru proiectarea investiției privind realizarea unui sens giratoriu în zona Calea Clujului – Soarelui, la intersecția cu drumul care duce spre Sigmir.

687.000 de lei merg pentru etapa de proiectare privind amenajarea unor străzi în zonele noi de locuințe.

Bani pentru o parcare supraetajată în zona Han

La capitolul parcări, se intenționează alocarea sumei de peste 600.000 de lei pentru a se realiza o parcare supraetajată în zona străzii Năsăudului – faza de proiectare și execuție a lucrărilor.

95.000 de lei merg și la Poliția Locală Bistrița pentru cumpărarea unui nou autoturism complet echipat și inscripționat.

Facem precizarea că toate aceste sume provin strict din bugetul local, fără să se țină cont de investițiile prevăzute a se realiza prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau din fonduri europene nerambursabile.

Programul complet de investiții al Primăriei Bistrița, care cuprinde atât investițiile din bugetul local, cât și cele prin intermediul PNDL sau a fondurilor europene poate fi consultat integral AICI.

De asemenea, proiectul de buget al municipiului poate fi consultat AICI.

One comment

  1. Bugetul Bistritei pe 2019 este departe de satisfacerea nevoilor prioritare ale orasului. O mare parte din cheltuieli sunt alocate pentru Pârtia Cocoș ( schi lift, generatoare de zăpadă și stații de pompare ), la care se adauga intervențiile de urgență în urma alunecării de teren de pe amplasamentul pârtiei de schi.
    Restul investitiilor sunt total aiurea. Spre exemplu, cei din Slătinița au nevoie de aduuctiune de apa, iar Cretu le face teren de sport și cămin cultural. O alta aberatie este cea legata de amenajarea unui spațiu comemorativ ”Eroii Revoluției din 1989” în Piața Petru Rareș, din moment ce acest lucru a existat pana in decembrie 2018, fiind reprezentat de o troita pe care niste indivizi fara ratiune au mutat-o in cimitirul de pe strada Tarpiului, sustinmand că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță . Societatea civila solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa.
    Pe de alta parte, in perioada comunista Ceaușescu a ridicat un bloc in coasta Bisericii de la
    Coroana, pentru ca nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, iar troita reprezenta si un semn ca dupa revolutie crucea iar a biruit.