Ce le-au cerut premierul și ministrul Sănătății reprezentanților direcțiilor de sănătate publică din țară

 -  -  946


Marți, Ministerul Sănătăţii a organizat o videoconferință cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cu scopul de a îi pregătiri pe aceștia în vederea implementării Legii carantinei şi izolării, care a intrat în vigoare astăzi. La videoconferinţă au participat premierul Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan, care au încurajat direcţiile de sănătate publică să fie proactive în gestionare crizei sanitare.

Astăzi a intrat în vigoare legea carantinei şi a izolării pe care trebuie să o punem în concordanţă cu legislaţia referitoare la SARS COV 2. Am avut discuţii cu direcţiile de sănătate publică despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări şi nelămuriri, urmând ca zilele următoare să avem, şi ordinele de ministru şi hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege. Suntem într-un moment pandemic cu o creştere progresivă a numărului de cazuri şi vom avea două săptămâni în care vom căuta să reimpunem acele măsuri de carantină, izolare în spital sau la domiciliu. În funcţie de cooperarea la aceste măsuri şi respectarea normelor de desfăşurarea a unor activităţi vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluţia epidemică”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, după videoconferinţă.

Noile acte normative care vor fi emise de Ministerul Sănătății ca legislaţie secundară la Legea carantinei şi izolării vor permite controlul pandemiei, tratarea pacienţilor, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detaşat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerării secţiilor.

Ministrul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică mai multă stricteţe şi acurateţe în desfăşurarea anchetelor epidemiologice.

Începând de astăzi, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligaţia să desemneze în maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice care trebuie finalizată în maxim 12 ore.

De asemenea, se va modifica şi modul de raportare, conform cu cerinţele noii legislaţii. Mai mult, centrele de testare vor avea obligaţia să prioritizeze testele şi să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestări ale persoanelor pozitive etc.

Va fi raportat numărul de testele efectuate, distinct numărul retestărilor, dar şi numărul persoanelor testate.

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis mai multe mesaje de încurajare reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică.

Fiţi proactivi, prezenţi, nu renunţaţi la luptă oricât de obosiţi sunteţi. Direcţiile de sănătate publică, neglijate atâta timp, sunt cele mai importante instituţii pentru limitarea infecţiei cu noul coronavirus“, a spus premierul Orban în timpul dialogului cu reprezentanţii DSP.

Premierul României a cerut ca fiecare DSP să realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detaşare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Premierul a cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalităţi de colaborare şi implicare a altor categorii de medici.

De asemenea, s-a cerut direcţiilor de sănătate publică emiterea cât mai urgent a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spaţii speciale tampon sau vor fi internate în unităţi sanitare.

Ministerul Sănătăţii a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative şi acestea vor fi puse la dispoziţie direcţiilor de sănătate publică.

Premierul României a solicitat îmbunătăţirea comunicării la nivelul direcţiilor de sănătate publică atât cu publicul, cât şi cu unităţile sanitare cu paturi şi centrele de testare.

În perioada următoare, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va demara mai multe controale atât în cadrul direcţiilor de sănătate publică, cât şi la nivelul spitalelor pentru a verifica modul în care se respectă drepturile pacienţilor la asigurarea tratamentului şi serviciilor medicale, activitatea serviciului SPIAM de la nivelul spitalelor, modul în care au fost realizate achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare în această perioadă.

0 notes
71 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *