Ce sancțiuni s-au aplicat în cea de-a treia zi de carantină la Bistrița

Forțele de ordine au continuat misiunile pentru protejarea populației în contextul carantinării municipiului Bistrița, în timpul acțiunilor organizate în cea de-a treia zi fiind verificate mii de persoane și autovehicule.

În ultimele 24 de ore, în filtre a fost angrenat un efectiv de 137 de forțe de ordine – 51 de jandarmi, 54 de polițiști și 32 polițiști locali. Forțele de ordine au controlat 6.520 autovehicule și au legitimat 4.814 persoane, fiind aplicate în total un număr de 73 de sancțiuni, dintre care 19 amenzi, în valoare de 20.250 de lei, respectiv 54 avertismente scrise. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea restricțiilor de liberă circulație. Totodată, au fost organizate și acțiuni punctuale în interiorul zonei carantinate, în special în zona hipermarketurilor.

Merg la o rudă care este internată în spital” sau „Suntem din Maramureș și am venit să ne cumpărăm o centrală de apartament” – acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care le-au invocat cetățenii atunci când au fost opriți de jandarmi. Totodată, forțele de ordine au întâlnit și familii care se aflau la cumpărături și care aveau completată o singură declarație pentru mai multe persoane.

Tot pe parcursul zilei de sâmbătă, polițiștii și jandarmii au organizat acțiuni și în localitățile componente ale municipiului Bistrița. Principala abatere care a fost constatată în aceste localități a fost cea a nerespectării măsurilor privind libera circulație. ”Majoritatea celor interpelați de către oamenii legii se aflau la cumpărături și nu aveau completată declarația pe propria răspundere, motivul fiind imediata apropiere a magazinului”, informează Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud. Pe timpul acțiunilor punctuale din localitățile componente au fost aplicate 55 de sancțiuni: 9 amenzi în valoare de 6.500 lei și 46 de avertismente scrise pentru nerespectarea restricțiilor de liberă circulație, respectiv pentru nerespectarea măsurilor privind protecția individuală.

Jandarmii reamintesc că, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil pentru fiecare persoană.

Totodată, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor, aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate trebuie realizată în imediata apropiere a domiciliului fără a mai intra în zona carantinată.

Acțiunile forțelor de ordine vor continua în toată perioada în care municipiul Bistrița și localitățile aparținătoare se află în carantină.