Ce se întâmplă cu operatorii din industria HoReCa din Bistrița dacă municipiul ajunge la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori

 -  -  11089



Cea mai nouă decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) vine cu măsuri ceva mai blânde în ceea ce privește activitatea din industria HoReCa, spune prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Dacă până acum activitatea agenților economici din acest domeniu era sistată în totalitate în situația în care incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile depășea pragul de 1,5 la mia de locuitori, lucrurile stau altfel după ultima hotărâre adoptată de CNSU.

Potrivit prefectului Stelian Dolha, CNSU a venit cu o ”hotărâre înțeleaptă” în ceea ce privește industria HoReCa, activitatea operatorilor economici din acest domeniu urmând să se desfăşoară după 3 scenarii:

  • fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
  • fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • activitatea va fi interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Întrebat cât de aproape se află municipiul Bistrița de a atinge pragul de 1,5 la mia de locuitori, în situația în care la începutul săptămânii municipiul se afla deja la 1,39 la mia de locuitori, prefectul a explicat că situația actuală e foarte aproape de acest prag. În situația în care pragul va fi atins, atunci se va merge pe cea de-a doua variantă, care permite derularea activității în intervalul orar 06:00 – 23:00, dar fără a depăși 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului.

”Cu alte cuvinte, chiar dacă am ajunge la o incidență a cazurilor de 1,5 la mia de locuitori, noi vom putea merge pe varianta de 30%. E o hotărâre înțeleaptă din partea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Mâine o să apară și hotărârea și cred că o să intrăm direct pe scenariul acesta. Măcar nu le închidem în totalitate. Pe de o parte, putem spune că e o gură de oxigen pentru industria HoReCa, dar dacă ne gândim la situația epidemiologică, printr-o circulară pe variantă locală, eu o să le spun că măsurile pandemice trebuie respectate cu strictețe. Adică o să le cer și covorașe și soluții dezinfectante la intrare, o să le mai cer să ia toate măsurile pentru a asigura distanțare fizică. Toate acestea o să urmeze și o să ma asigur că aceste măsuri sunt respectate. Chiar dacă nu o să fiu deloc simpatizat în perioada următoare, cred că e de datoria mea și a instituției pe care o conduc să facem lucrurile acestea”, a declarat Stelian Dolha pentru Ziar de Bistrița.

De la debutul pandemiei și până acum, în municipiul Bistrița au fost înregistrate 706 cazuri de COVID-19, ultimele 21 de cazuri fiind confirmate în perioada 13 – 14 octombrie.

1 notes
214 views
bookmark icon

One thought on “Ce se întâmplă cu operatorii din industria HoReCa din Bistrița dacă municipiul ajunge la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 1,5 la mia de locuitori

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *