Ce se întâmplă cu taxele și impozitele locale de anul viitor. Anunțul primarului Ioan Turc

 -  -  1065


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, anunță că taxele și impozitele locale nu vor fi majorate anul viitor. ”Rămân la același nivel”, dă asigurări edilul Bistriței, care completează că va exista o modificare cu privire la taxa de salubrizare.

Nevoia de dezvoltare a orașului prin investiții de anvergură, chiar și în cazul celor finanțate din fonduri europene, presupune alocarea unor sume din bugetul local, ceea ce creează o presiune foarte mare asupra fondurilor de dezvoltare. Cu toate acestea, consider că bistrițenii nu trebuie să resimtă acest lucru prin majorări ale contribuțiilor, motiv pentru care propun Consiliului Local menținerea taxelor și impozitelor pentru anul viitor la același nivel cu cele din acest an”, a declarat primarul Ioan Turc.

De asemenea, edilul Bistriței anunță că va propune și o modificare Consiliului Local în ceea ce privește taxa de salubritate – aceea ca persoanele cu handicap grav/accentuat sau în gradul I de invaliditate, iar, în cazul minorilor, reprezentantul legal al acestora să fie scutite de la plata acestei taxe.

”Singura modificare care va apărea este o corectare a unei măsuri luate de fosta administrație înainte de campania electorală a anului trecut, cu un impact negativ considerabil asupra bugetului local. Este vorba despre serviciul de salubrizare, al cărui cost real este de circa 18 lei/persoană/lună. Toți bistrițenii vor plăti o taxă de 11,5 lei/persoană/lună, diferența fiind subvenționată în continuare din bugetul local, iar pentru cei care sunt în evidența serviciului de specialitate ca beneficiari ai Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, taxa va rămâne la de 6,6 lei/persoană/lună. Este primul an în care vor fi scutite de la plată persoanele cu handicap grav/accentuat sau în gradul I de invaliditate, iar, în cazul minorilor, reprezentantul legal al acestora. În ultimii ani, de acest ajutor, acordat tot din contribuțiile bistrițenilor, am beneficiat cu toții, indiferent de nevoia reală a fiecăruia”, a completat primarul.

Edilul Bistriței este de părere că soluția corectă nu este majorarea taxelor și impozitelor locale pentru continuarea subvenționării serviciului de salubrizare, ci stimularea unui comportament mai responsabil în privința deșeurilor.

”Sumele care vor rămâne în buget vor fi alocate pentru investiții în modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor, a promovării și susținerii colectării selective, precum și a implementării principiului „plătești cât arunci””, a adăugat primarul.

Începând de astăzi, proiectele de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor locale și a celor speciale sunt supuse consultării publice. Ele sunt disponibile atât la sediul Primăriei, cât și pe site-ul instituției, secțiunea Monitorul Oficial.

0 notes
190 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *