Ce spune primarul Ioan Turc despre posibilitatea creșterii impozitelor și taxelor locale

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, nu exclude posibilitatea majorării impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor, dar afirmă că, dacă totuși se va lua o astfel de decizie, nu va fi vorba despre o majorare semnificativă a acestor dări. 

Eu am înțeles că rămâne la latitudinea Primăriei și a Consiliului Local dacă vor majora sau nu taxele și impozitele locale. Eu țin să reamintesc opiniei publice faptul că, pentru bugetul acestui an, pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri din Bistrița, noi am scăzut de la 1,25 la 1 impozitarea pentru clădirile nerezidențiale. Impactul asupra bugetului este de peste 3 milioane de lei. Deci noi nu am mers pe o filosofie a majorării. Pe de altă parte, nici nu pot afirma în acest moment că vom rămâne pe termen lung într-o asemenea filosofie fiscal – bugetară. Avem nevoie de investiții, avem nevoie de bani. Ne vom consulta și cu oamenii din Bistrița, așa cum am făcut-o și cu alte ocazii. Avem o aplicație – iReport – putem să îi întrebăm pe oameni, punând la dispoziție o listă de investiții, ce părere au, umblăm sau nu umblăm la anumite taxe și impozite. Însă, ceea ce pot spune este că nici pe departe nu vom atinge 50%”, a declarat Ioan Turc, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Bistrița-Năsăud.

Edilul Bistriței a menționat că municipalitatea lucrează în acest moment la mai multe scenarii din acest punct de vedere.

”Facem analize, mă întâlnesc cu colegii mei cel puțin o dată pe săptămână și discutăm despre diferitele modalități de abordare pentru anul următor, dar le spun oamenilor să stea liniștiți, nu mergem pe ideea unei majorări semnificative a taxelor și impozitelor locale. Probabil că nu vom majora taxele decât de o manieră nesemnificativă și aici nu mă refer la rata inflației, care este dată de BNR. Discutăm pe cifre în acest moment și o luăm cumva invers – de la nevoia de bani pe care o avem, ținând cont de programul investițional, dar și de situația din municipiul Bistrița. Urmează o iarnă grea, știm acest lucru, veniturile oamenilor sunt afectate de creșterea de prețuri, așa că ținem cont de toate elementele”, a completat Ioan Turc.

Edilul Bistriței a adăugat că, în prezent, nivelul de impozitare la nivelul municipiului este unul mic.

Întrebat de jurnaliști dacă municipalitatea nu analizează posibilitatea de a crește impozitele și taxele locale în loc să acceseze împrumuturi, Ioan Turc a răspuns: ”Până la urmă, ratele și dobânzile la împrumuturi se plătesc tot din taxe și impozite locale. Problema este că nu poți merge pe impozite diferențiate. Taxele și impozitele sunt la fel pentru toți cetățenii, indiferent dacă au venituri mici, medii sau mari. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, ca să susții programe de investiții, ai nevoie de sume considerabile, sume pe care nu le poți compensa doar prin creșteri de taxe și impozite. (…) Din taxe și impozite locale putem finanța sau cofinanța doar într-o anumită măsură. Ca să suplimentezi semnificativ veniturile la buget pe această componentă de colectare, ar trebui ca nivelul taxelor și impozitelor să crească cu puncte procentuale, nu așa cum am făcut-o noi până acum. Noi doar am scăzut, nu am crescut. Și cred că am făcut un lucru bun. A fost un semnal pe care l-am dat mediului de afaceri – acela că suntem alături de mediul de afaceri. Până la urmă, mediul de afaceri plătește taxele și impozitele, salariile oamenilor, iar oamenii, la rândul lor, din aceste venituri își plătesc taxele și impozitele locale. Discutăm despre un circuit economic”. 

La nivel național, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate. ”Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Câciu.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

”Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a mai spus Adrian Câciu.

Întrebat în legătură cu acest amendament privind majorarea taxelor şi impozitelor locale, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că decizia a fost luată în coaliţie.

Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50 la sută faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a precizat premierul.