Cei mai iuți ardei din lume sunt crescuți (și) la Bistrița! Ovidiu Vasii e „meseriașul” pe ardei iuți! Interviu fain c-un pasionat ce are 1 facultate, 2 mastere, 3 job-uri și se pregătește de teza de doctorat!

Cei mai iuți ardei din lume sunt crescuți și la Bistrița! Ovidiu Vasii e meseriașul pe ardei iuți și probabil cel mai bun producător de sosuri din ardei! De pe zonă, cum ar fi! Un interviu fain cu un om pasionat, care are 1 facultate, 2 mastere, 3 job-uri și se pregătește de teza de doctorat!

Ovidiu este absolvent al Facultății de Agricultură din Cluj și pasionat de legumicultură. În ultima perioadă s-a specializat pe ardei iuți. Deține în Bistrița un solar de 200 de metri pătrați și este singurul producător din județ, exclusiv pe ardei iuți. Are peste 1.000 de fire și produce aproximativ 500 de kilograme/an.

Răsadurile le produce acasă, în sufragerie și este permanent în căutarea unie rețete ideale care să pună în valoare calitatea produselor sale.

Deocamdată, Ovidiu produce ardeii din pasiune și NU e un jucător de en-gross. E la nivel de hobby, dar NU exclude o intrare pe piața producătorilor intensivi. Toate, la momentul potrivit.

Ardeii iuți sunt preferați de bărbații adevărați și de multe ori reprezintă un test de bărbăție, chiar dacă pare absurd. În Mexic există concursuri de mâncat ardei super-iuți și au fost cazuri când concurenții au murit, din cauza excesului.

Ovidiu este un creator de produs, mereu în căutare… în adaptare, mai exact, deoarece produce la comandă sosuri pentru cele mai exclusiviste bucătării. Speciile pe care Ovidiu le crește sunt: Habanerro, Cedrino, Fatalli, Jalapeno, Madame Janette, Devil Tong, 7 Pot Douglah, Trinidad Moruga Scorpion și Carolina Reaper.

Lucrează la propriul său brand, care implică un ambalaj original: sticluțe, capace, etichete propriu-zise și vrea să intre la bătaie cu cei din Occident.

Ovidiu Vasii e SINGURUL crescător de ardei-iuți din Bistrița!

Ovidiu lucrează la Serviciul de Ambulanță are un master în agricultură organică și un master în gastronomie, e specialist în nutriție dietetică și are în lucru doctoratul pe nutriție. Consideră că piața alimentară este distrusă în mod voit de marile concerne alimentare și populația este supusă unui proces de îmbolnăvire treptată, dar sigură.

Planuri de viitor: să-și susțină teza de doctorat, să facă cercetare pe efectele nocive ale alimentației modernă. De altfel, „Impactul alimenației moderne asupra sănătății” se intitulează lucrarea de doctorat pe care o pregătește Ovidiu.

Românii sunt „pe ketchup”! Dar piața e-n schimbare!

„Piața din Romania e pe ketchup, dar încet-încet consumatorii se educă și înțeleg că produsele de calitate sunt cele mai ok, mai ales că sunt produse naturale…. cu gust autentic, ce NU pot fi găsite în magazine” – susține Ovidiu.

Ovidiu produce cele mai șmechere sosuri !

Ovidiu deține 1 teren la Chintelnic și acolo vrea să se extindă cu afacerea sa. Toate la momentul potrivit, însă! Pană atunci, Ovidiu produce ardei-iuți în Bistrița, într-un solar pe care și l-a construit singur.

În Romania, piața e în formare și încet-încet consumatorii se educă și caută produse de calitate.

Cât de iuți pot fi ardeii iuți! Nu te omoară, dar îți dau senzații FATALE!

Ardeii sunt clasificați în funcție de gradul de iuțenie pe scara Scorssese (SHU). Spre exemplu, ardeii clasici (folosiți la ciorbe) au 2.000 de SHU. Cel mai moale ardei e cel bulgăresc de 500 SH, cel spiralat, verde-deschis. Spre comparație, Carolina Reaper au 2.5 milioane de SH. Sunt cei mai iuți ardei din lume, de 100 de ori mai iuți decât cu ce suntem obișnuiți. Ardeii mici, aceea chilli ce pot fi crescuți la ghiveci au 20.000 – 30.000 de SH.

Spray-urile iritante utilizate de forţele de ordine, sunt marcate în unităţi SHU. Acestea au un echivalent de capsaicină cuprins între 1.500.000 şi 2.000.000 SHU, cam cât ardeii Carolina Reaper.

De unde se pot cumpăra sosurile made by Ovidiu!

Momentan, Ovidiu Vasii vinde pe site-ul său Hotnutrition.ro. și pe facebook, dar are conexiuni cu bucătari meseriași, care cunosc ingredientele ce pot face diferența.

Specialist pe sosuri!

Ovidiu produce sosuri după rețetă secretă și are solicitări de la cele mai tari restaurante. Produsele sunt folosite de specialiști pentru gusturi autentice.

„Am testat piața și am făcut un sos belizian realizat din morcovi. Am făcut la plesneală, cam 30 de litri, la 30 de lei/litru…. Și am primit comandă imediat. Din 32 de sticle, 29 de sticle le-am vândut a doua zi. 

Sosul Belizian pe care-l fac… este iute… dar totul e pe tipul de ardei pe care-l folosești. Se pune morcov, țelină rădăcină, pentru textură. E portocaliu la culoare…. Este un produs cerut de piață. La 12 litri se pun 5 grame de ardei iute…. ca să vă dați seama de intensitatea ardeiului iute. Gramajul de ardei iute și soiul de ardei iute: astea sunt elementele-cheie.” – spune Ovidiu.

„Meseriașul” Ovidiu intră agresiv pe piață. Vinde calitate premium, de 3 ori mai ieftin! Asta, doar așa, ca să-i sperie! 

„Pe foarteiute.ro, o sticluță de 200 ml costă 50 – 60 lei, un sos de Carolina Reaper. Ca si comparație, eu l-aș vinde de 3 ori mai ieftin. Și e produs autentic, 100% natural. Astea sunt prețurile pe care le aplic acum, doar așa, dintr-o ambiție personală și ca să-mi formez clienții. La momentul potrivit, vă asigur că mă bat cu ei de la egal la egal. Cel puțin, la calitate” – a declarat Ovidiu.

Siraccia este un sos pe care-l pot produce. L-am testat și e super-ok… E vorba de creativitate aici… La noi se cere ketchup, care ține puțin de cultura noastră gastronomică. Ketchup-ul e sos Pacco, la origine și a fost adaptat la nivel mondial. Producătorii merg pe calitate superioară, iar ce găsim pe piață e de calitate îndoielnică. E marketing la mijloc. Eu aș recomanda bulionul sau sosul de roșii realizat acasă. – a completat Ovidiu Vasii.

„Sosul din ulei picant e franțuzesc la origine. Se încălzește uleiul si se adaugă ardeiul, fulgii de ardei, (ardeiul uscat, de fapt). Extrem de simplu și oricine poate să-l facă la el acasă, în bucătărie.”

Diferența dintre ketchup și sosul de roșii!

Ketchup-ul conține oțet, iar sosurile de roșii NU conțin oțet. E o diferență importantă. De asemenea, ketchup-ul conține ardei, roșii, ceapă, usturoi și sare.

La degustare, aromă, textură și bite (mușcătura) – ce se întampla prima data – te electrocuteaza, te arde, te ustura… Jalapeno e foarte crocant, ca muscatură.

Sosurile produse de Ovidiu sunt realizate după rețeta sa secretă. La comandă. În funcție de textura dorită, iuțimea și gustul care este căutat.

„Am făcut sosuri extrem de iuți, dar acolo e cerere limitată. Se folosesc diferite tipuri de ardei. Se pot face mai soft sau extrem de picante. Sunt ingrediente pentru textură, culoare, aromă…. Pentru ketchup-ul obișnuit, se pune ceapă, usturoi, passata de roșii (pulpă de roșii). ” – a spus Ovidiu.

Știați că: la ciorbe, zeama de pe ardeii murați e șmecheria!

În cazul ardeilor murați, oțetul preia din iuțeală, iar zeama aceea oțetoasă e folosită la ciorbe. Gustul e delicios și echilibrat de iute, spune Ovidiu.

Despre glumele cu ardei-iuți și inconștiența unor curajoși!

Sămanța ardeiului nu e iute, ce e iute e membrana interioară a ardeiului, aceea cu nervuri, care e bogată în capsaicină. Capsaicina produce arsura, propriu-zisă și poate fi neutralizată cu grăsime – lapte, slănină, unt.

„Glumele sunt de evitat, aș zice. Vă dați seama ce efecte ar produce un Carollina Reaper, care are 2 milioane de SH! Ca efecte ar fi: o senzație de leșin, de amorțeală de limbă, transpirații, arsuri acide la nivelul stomacului. Senzația poate ține 2 zile  Capsaicina produce aciditate… de aceea ardeiul-iute e bun la digestie deoarece face ca stomacul să producă acid… Nu se moare din asta, dar produce disconfort… Se intervine cu lapte, și ușor-ușor se duce efectul… Asiaticii rezistă mai bine…” – a spus Ovidiu.

ovidiu vasi

 

Ovidiu Vasii, despre pasiunea pentru ardeii –iuți: „fă ceea ce îți place și NU vei munci niciodată… în sensul că nu resimți oboseala și stressul!”

„Dețin cabinetul de nutriție, lucrez la Ambulanță, mă ocup de doctorat și de ardei iuți. Pasiunea mea e aici, în grădină… aici nu resimt oboseala… vorba aceea: fă ceea ce îți place și NU vei munci niciodată… în sensul că nu resimți oboseala și stressul pe care unele activități le generează. ” – a încheiat Ovidiu Vasii.

Pagina de facebook 22hot, de unde puteți testa produsele realizate de Ovidiu Vasii

https://www.facebook.com/profile.php?id=100070935545439

https://hotnutrition.ro – este site-ul de nutriție deținut de Ovidiu Vasii.

 

 

 

One comment

  1. Da! Cel mai bun sos de pizza! Eu ardei nu pot manca pe cei foarte iuti, dar are pe toate gusturile!