Ceremonie la Bistrița pe 9 mai, de Ziua Europei, Ziua Victoriei și Ziua Independenţei

FOTO: arhivă

O ceremonie publică va avea loc la Bistrița, în data de 9 mai, de Ziua Europei, Ziua Victoriei și Ziua Independenţei, potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Evenimentul se va desfășura la Monumentul Eroilor din Piața ”Petru Rareș” și va începe la ora 11:00, urmând să cuprindă un ceremonial militar și religios, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.

Data de 9 mai are triplă semnificație pentru cetățenii României. Pe lângă Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din 1945, în această zi se sărbătorește și Ziua Independenţei proclamată în 1877.

Astfel, prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.

Mai apoi, la 9 mai 1945 a fost semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Nu în ultimul rând, declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Pornind de la acest imbold, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

One comment

  1. Prntru corectitudine, Ziua Independentei de Stat a României este pe 10 mai, 1877. In urma contributiei semnificativedin cadrul războiului ruso-turc (1877-1878), România îşi câstiga independenţa faţă de imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai, 1877, Senatul ţării a votat proclamaţia de independenţă, care a fost aprobată în anul 1878 la Congresul de la Berlin. Confuzia vine din faptul că în timpul regimului comunist, atnci când se vorbea despre Independenţa României se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament la 9 mai 1877. Totusi, până la urmă în anul 2021 Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care 10 Mai devine oficial Ziua Independenței Naționale a României, înlăturându-se orice confuzie.
    Prin urmare, ziua de 10 MAI, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” are pentru România o triplă semnificatie, si anume: 1866- începutul domniei principelui Carol I; 1877- Independenţa de stat a României; 1881- transformarea ţării din principat în regat , când Carol I a fost încoronat Rege al României.
    Asadar, din 1866 până la venirea comunistilor la putere, mai exact în 1947, 10 mai a fost Ziua Naţională a României. Abia în anul 2015 Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care 10 Mai își câștiga statutul de sărbătoare natională.
    Prin urmare, mai degrabă ar trebui sărbătorită ziua de 10 mai, cu atât mai mult cu cât anul acesta pe 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor Romîniei Mari, Regele Ferdinand I si Regina Maria.