Cerere mare pentru vaccinare împotriva COVID-19 în Bistrița-Năsăud. Toate locurile sunt ocupate până la data de 7 februarie inclusiv; deocamdată nu se mai pot face programări

 -  -  11311


Bistrițenii care doresc să se programeze pentru a se vaccina împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare nu mai pot face acest lucru momentan. Asta deoarece toate locurile disponibile până în data de 7 februarie inclusiv au fost deja ocupate.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, programările s-au putut face doar până la data de 7 februarie deoarece după această dată trebuie să înceapă rapelul în cazul persoanelor care deja au fost vaccinate.

Noi am început a doua etapă a campaniei de vaccinare în 18 ianuarie. Până la administrarea celei de-a doua doze de vaccin trebuie să treacă 21 de zile. Acest termen se împlinește în data de 7 februarie. Atunci, începând din data de 8 februarie începe rapelul. În mod automat, persoanele deja vaccinate sunt programate peste 21 de zile pentru rapel. Asta înseamnă că și următoarele 21 de zile o să fie ocupate la maximum”, a explicat dr. Anca Andrițoiu.

Sursa citată a completat că, la această dată, în judeţ sunt funcţionale trei centre de vaccinare pentru cea de-a doua etapă – două la Policlinica Bistriţa şi un al treilea la o unitate medicală privată din municipiu. Zilnic, în cele trei centre de vaccinare, se pot vaccina cel mult 180.

Pentru a rezolva această problemă, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud face demersuri pentru a deschide, în cel mai scurt timp posibil, alte trei fluxuri de vaccinare.

Deocamdată în județ sunt trei centre funcționale. În următoarea perioadă, cei de Pfizer fac niște retehnologizări la fabrică și au redus numărul de doze în toată Europa. Fiecare țară a primit o anumită cantitate de vaccin. Cantitatea pe care țara noastră a primit-o și care a fost repartizată județului nostru ne permite să vaccinăm acum 180 de persoane/zi. Aici nu mă refer la rapel, pentru că în acest caz există deja vaccinul asigurat. Dar cazuri noi putem vaccina 180/zi. În aceste condiții, locurile disponibile s-au umplut repede pentru că lumea vrea să se vaccineze, astfel că până în 7 februarie sunt câte 180 de cazuri noi zilnic. Dar din 8 februarie nu mai sunt cazuri noi, ci doar cei programați pentru rapel. Atât am primit aprobare să deschidem. Atunci ne străduim să deschidem, începând cu data de 8 februarie, alte trei fluxuri de vaccinare, doar că depindem de niște lucruri: de echipă medicală, de materiale sanitare. Eu sper să rezolvăm și să dăm data începând cu data de 8 la alte trei fluxuri de vaccinare și să dăm posibilitatea oamenilor să se programeze în continuare”, a mai completat dr. Anca Andrițoiu.

Dr. Anca Andrițoiu a precizat că două dintre cele trei noi centre de vaccinare ar urma să funcționeze în mediul rural, cel mai probabil, pe Valea Someșului și pe Valea Bârgăului, în vreme ce unul va fi amenajat în mediul urban.

Până la data de 19 ianuarie, în Bistrița-Năsăud au sosit 3.342 de doze de vaccin anti-COVID, un număr de 2.250 de persoane fiind deja vaccinate.

1 notes
436 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *