Certificatul COVID-19 – obligatoriu la intrarea în instituții publice

 -  -  1052


Începând cu data de 25 octombrie, accesul în instituţiile publice centrale și locale va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării împotriva COVID-19, măsura fiind prevăzută într-o hotărâre prin care Guvernul a impus restricții suplimentare pentru stoparea pandemiei.

Astfel, mai multe instituții publice au anunțat deja că accesul vizitatorilor va fi permis doar ținând cont de noua măsură.

Printre instituțiile care au mai anunțat cetățenii cu privire la noua restricție se numără și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care a precizat că intrarea în sediu și la serviciile din cadrul acesteia se va face ținând cont de noile reglementări.

Așadar, accesul în sediul Instituției Prefectului va fi permis:

 • persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
 • persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
 • persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada situațiilor prevăzute mai sus se face prin intermediul unui document pe suport hârtie sau în format electronic care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Prin excepție de la situațiile prevăzute, este permis accesul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. De asemenea, este permis accesul la serviciile publice în situații urgente și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte va deschide un flux separat destinat persoanelor care fac dovada situației urgente și acesta va funcționa zilnic, în intervalul orar 15:30-16:30. Pentru persoanele care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, activitatea de preluare și eliberare a documentelor din cadrul Biroului de Apostilă se va face la intrarea în instituție, de către persoana desemnată în acest sens.

Printre instituțiile care au mai anunțat cetățenii cu privire la noua restricție se numără și Primăria municipiului Bistrița.

”În contextul creșterii semnificative a numărului de cazuri de coronavirus, a noilor reglementări ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a măsurilor de combatere a efectelor pandemiei generată de SARS-CoV-2, Primăria municipiului Bistrița aduce la cunoștință publică faptul că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1090 / 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, anexa 3, art.12, alin.(4), accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Primăria municipiului Bistrița face apel către persoanele fizice și juridice care doresc să transmită solicitări să evite deplasarea la sediul instituției și să facă acest lucru, ori de câte ori este posibil, prin intermediul adresei de poștă electronică primaria@municipiulbistrita.ro. De asemenea, reamintim că Primăria municipiului Bistrița oferă prin noua platformă web (www.primariabistrita.ro, secțiunea Servicii online sau www.e-bistrita.ro) un set de servicii electronice care vă pot ajuta să evitați deplasarea la sediile noastre, cum ar fi:

 • depunerea declarațiilor de impunere pentru clădiri, terenuri, mijloace de transport și panouri publicitare;
 • plata taxelor și impozitelor locale, precum și a majorității obligațiilor fiscale;
 • eliberarea de certificate de atestare fiscală;
 • programarea pentru radiere / evidență mijloace de transport;
 • programarea pentru obținerea actului de identitate;
 • depunerea de petiții;
 • consultarea stadiului unui document depus sau a eliberării actelor de urbanism.

Unele din aceste servicii presupun autentificare, motiv pentru care vă rugăm să urmați procedura de obținere online a contului și a parolei. Acest demers are loc o singură dată și vă va asigura accesul la toate serviciile online ale platformei. Autentificarea este o procedură simplă, explicitată prin tutorialele video postate pe canalul Youtube al instituției”, a transmis Primăria Bistrița.

Și Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că ține cont de noile restricții.

”Stimați contribuabili, vă informăm că începând de luni, 25 octombrie, accesul în incinta Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și în
sediile structurilor subordonate, se va efectua în condițiile prevăzute de dispozițiile art. 12 din Anexa nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, vor avea acces:

 • persoanele care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
 • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
 • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, ANAF va lua masuri în vederea implementării excepțiilor prevăzute de art. 12 din Anexa nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificarile si completarile ulterioare. Certificatul verde, prin care se face dovada vaccinării împotriva virusului SAR – COV 2, trecerii prin boală sau testării, poate fi descărcat accesând acest link. Reamintim contribuabililor că obligațiile fiscale pot fi îndeplinite utilizând mijloacele de comunicare la distanță. Astfel, declarațiile fiscale pot fi depuse prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV) sau prin www.e-guvernare.ro. Pentru efectuarea plăţilor pot fi folosite servicii oferite de
terţi: Internet banking sau www.ghiseul.ro. Informaţii generale în domeniul fiscal se pot obţine la Callcenter ANAF, la numãrul de telefon 031.403.91.60”
, a transmis ANAF printr-un comunicat de presă.

Totodată, și Registrul Auto Român a informat populația cu privire la noua măsură.

Potrivit noilor decizii ale Comitetului Național Pentru Situații de Urgentă, care intră în vigoare începând de luni 25 octombrie 2021, în instituțiile statului accesul persoanelor este condiționat! Stimați clienți, prin urmare, vă aducem la cunoștință că accesul în sediile și reprezentanțele RAR din întreaga țară va fi permis, timp de 30 de zile, DOAR în baza certificatului verde care atestă fie vaccinarea, fie testarea de tip RT-PCR sau antigen cu rezultat negativ, fie trecerea prin boală în ultimele 180 de zile.Ne prezentăm scuzele pentru inconveniente și vă stăm la dispoziție atât telefonic cât și on-line pentru orice problemă care privește activitatea cu clienții a Registrului Auto Român”, au precizat reprezentanții Registrului Auto Român

Luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o nouă hotărâre prin care stabileşte o serie de excepţii privind accesul persoanelor nevaccinate în instituţii publice.

 Astfel, s-a aprobat exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatorilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid şi a următoarelor categorii:

 • participanţii în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine şi siguranţă publică;
 • participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale sau administrativ-jurisdicţionale;
 • persoanele care necesită acces la servicii medicale şi prestaţii sociale;
 • persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
0 notes
177 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *