Cinci familii din localitatea Pinticu, cercetate pentru furt de energie electrică; s-ar fi racordat ilegal la rețeaua electrică

 -  -  1046


Jandarmii și reprezentanții unei societăți de distribuție a energiei electrice au efectuat din nou verificări pentru prevenirea şi combaterea furturilor de energie electrică.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, ”mai multe locuințe din localitatea Pinticu – comuna Teaca, au fost verificate, în dimineața zilei de 14 aprilie, de către jandarmi din cadrul Detașamentului 1 Mobil și reprezentanţi ai companiei de Distribuție a Energiei Electrice Bistrița”.

Pe timpul verificărilor au fost depistate cinci familii care sustrăgeau energie electrică prin racordare ilegală la reţeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat de echipamentele de măsurare.

În toate cele cinci cazuri au fost întocmite acte de sesizare pentru sustragere de energie electrică din rețeaua locală, acestea fiind înaintate Poliției.

Jandarmeria Bistrița-Năsăud informează că normele legale în vigoare prevăd sancțiuni pentru situații de furt de energie electrică. 

Conform jandarmilor, potrivit Legii 123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, ”executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Totodată, jandarmii mai avertizează că și în Codul Penal sunt prevăzute sancțiuni: ”luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică”.

ACTUALIZARE

Și Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a efectuat percheziții pe raza localității Pinticu. Un număr de 12 percheziții domiciliare au fost desfășurate ieri, la locuințele unor persoane bănuite de furt și racordarea fără drept la rețeaua stradală de energie electrică.

”La data de 14 aprilie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au pus în aplicare 12 mandate de percheziție domiciliară, toate pe raza localității Pinticu din comuna Teaca. Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe fără drept la rețeaua stradală de energie electrică și furt. În urma acțiunilor, au fost ridicate bunuri, obiecte electronice și electrocasnice, folosite la comiterea infracțiunilor, în valoare totală de aproximativ 15.000 de lei. De asemenea, tot în cadrul activităților desfășurate,  au fost constatate alte 5 infracțiuni flagrante, similare celor care fac obiectul dosarului penal aflat în instrumentarea polițiștilor de la Secția 1”, precizează Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Ordine Publică, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Inspectoratului Județean de Jandarmi și reprezentanți ai societății de distribuție energie electrică.

Cercetările continuă de către polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița în cadrul dosarului penal întocmit.

0 notes
171 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *