Cine a dat ordinul pentru tăierea copacilor din zona Palatului Administrativ de pe strada 1 Decembrie? Prefectul Ovidiu Frenț vine cu clarificări

 -  -  81445


Cu câteva zile înaintea sărbătorilor de iarnă, mai mulți arbori de pe strada 1 Decembrie din municipiul Bistrița au fost puși la pământ, lucru care a stârnit un val de reacții venite în special din partea ecologiștilor. Unul dintre cei care au reacționat dur a fost consilierul municipal Teodor Mârza. Acesta și-a exprimat punctul de vedere printr-un mesaj: ”Este incredibil cum ajung unii să ne mutileze orașul în funcție de te miri ce mâncare stricată au mâncat la prânz. După ce că au împopoțonat piața cu tot felul de kiciuri, i-au făcut și statuie lui Aladin de la Moldova (n.r. – domnitorul Petru Rareș), acum au tăiat copacii din jurul CJ ului, noaptea, ca hoții. Urâți oameni, mi se face greață când văd așa ceva” spunea consilierul ecologist.

La acea vreme, vocile acuzau diverse instituții de luarea acestei decizii. Ba Primăria Bistrița, ba Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ba Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud. Acum, la mai bine de o lună de la incident, apar clarificări.

Întrebat dacă a dat ordinul pentru tăierea arborilor, într-o ședință a Colegiului Prefectural, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, a explicat situația:

Există o situație, un plan de reamenajare a perimetrului din jurul Palatului Administrativ. Noi avem un proiect de reabilitare a acestei clădiri și de modernizare, pentru că este rămasă exact așa cum o vedeți astăzi încă din 1970 (…). Noi doar modernizăm clădirea Palatului Administrativ. În cadrul proiectului (n.r. – proiect al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud care prevede instalarea unui lift și reamenajarea spațiilor verzi), cu ocazia montării liftului pentru persoanele cu dizabilități și cu ocazia refacerii parcului din spatele imobilului și a perimetrului din jurul clădirii, s-au făcut și lucrări cu acest caracter cu aviz, bineînțeles, al comisiei municipale. Deci Consiliul Județean, ca și locatar al acestei clădiri, are acel proiect prin care s-au făcut lucrări la construcție prin montarea unui lift pentru persoanele cu dizabilități și s-au făcut și acele lucrări în jurul clădirii, inclusiv în spate, pe spațiile verzi. Eu nu văd corespondența între Consiliul Județean și Primărie, dar bănuiesc că ei au cerut avizul acelei comisii” a spus prefectul Ovidiu Victor Frenț.

Așadar, potrivit prefectului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud ar fi solicitat tăierea arborilor în baza proiectului care prevede instalarea unui lift și reamenajarea spațiului verde din jurul instituției, despre care Ziar de Bistrița a mai scris AICI.

De menționat este faptul că în clădirea Palatului Administrativ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud își desfășoară activitatea în baza unui contract de comodat încheiat între Instituţia Prefectului și CJ, din care rezultă că cea mai mare parte din suprafața construită desfășurată este cea deţinută în folosinţă gratuită de CJ. Totodată, adminsitația județeană deţine în folosinţă gratuită întreg spaţiul verde aflat în curtea Palatului Administrativ.

De asemenea, în anul 2017, Consiliul Județean intenționa să solicite Guvernului României transmiterea Palatului Administrativ, proprietate publică a statului, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Instituţia Prefectului în administrarea judeţului Bistrita-Năsăud, motivația fiind faptul că CJ intenționa să realizeze mai multe investiții în ceea ce privește reabilitarea imobilului, urmând să asigure folosința gratuită pe termen nelimitat a spaţiilor deţinute în prezent de Instituţia Prefectului şi a serviciilor publice deconcentrate.

În ceea ce privește imobilul propriu-zis, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, a mai afirmat, miercuri, că acesta va fi modernizat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Anul trecut, când a fost aprobat bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2018, comisiile au admis un amendament care prevede realizarea unor investiții la Palatul Administrativ situat în Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița. Amendamentul viza alocarea de fonduri în sumă de 346.545 lei şi includerea în programul anual de investiţii al Ministerului Afacerilor și Internelor, pentru demararea întocmirii documentelor tehnico-economice premergătoare depunerii cererii de finanţare din fonduri europene nerambursabile, a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice a clădirii Palatului Administrativ al judeţului Bistriţa-Năsăud.

8 bookmark
1 notes
170 views
bookmark icon

One thought on “Cine a dat ordinul pentru tăierea copacilor din zona Palatului Administrativ de pe strada 1 Decembrie? Prefectul Ovidiu Frenț vine cu clarificări

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.