Ciobanii i-au rupt geaca primarului Ogâgău! SCANDAL ca la țigani în primărie! Poliția a intervenit și a spart gașca, dar se lasă cu dosare PENALE! MIZA: 280.000 de euro, bani de subvenție!

Ciobanii din Sîngeorz-Băi au luat cu asalt primăria din localitate și l-au agresat pe primarul Traian Ogâgău. Mai mulți proprietari de oi s-au sfădit ca la ușa cortului cu primarul. Motivul: Primăria Sîngeorz-Băi REFUZĂ să prelungească un contract de concesionare a pajiștilor din localitate, contract încheiat de administrația Venig. Din acest motiv, ciobanii NU pot accesa „măsura 10 – Agromediu” care ar oferi subvenții pe pășuni. Condiția obligatorie pentru accesarea subvenției pe 2017: contract de concesiune pe 5 ani. Momentan, pășunile din localitate sunt concesionate până anul viitor, pe baza fostului contract semnat de administrația Venig.

Primarul susține că oierii au intrat peste el în birou și l-au agresat!

Mai jos aveți filmări cu ambele variante. Se observă că au avut loc discuții cu primarul în sediul instituției, iar Ogâgău s-a simțit sechestrat și a anunțat Poliția. După ce a dat telefon,  Ogâgău a vrut să plece, iar în ușă a avut loc o altercație și primarului i-a fost ruptă geaca!

Varianta primarului: „Au intrat peste mine în birou și m-au AGRESAT!”

Varianta ciobanilor: „NU i-a făcut nimeni-nimic!”

Traian Ogâgău vrea un nou contract! Să îi aibă la mână pe cei care NU amenjează pășunile. Vrea să facă licitație iar cine dă mai mult să câștige contractul de concesiune !

Primarul de Sîngeorz vrea să întocmească un nou contract de concesionare și să facă o licitație. Astfel, ar putea obține bani în plus la bugetul local. Localitatea are 2.000 de hectare de pășune iar taxa de concesionare este 200 de lei/an, o sumă prea mică în viziunea primarului.

Traian Ogâgău vrea ca ciobanii să fie gospodari și stânele să fie întreținute. Iar pe viitorul contract, primăria să aibă pârghii de control, incusiv rezilierea contractului pentru atribuțiuni care NU au fost îndeplinite de concesionarii pășunilor. 280.000 de euro pe an este suma pusă în joc, bani de subvenții acordați de APIA pe măsura Agromediu pentru pășunile Sîngeorzului.

a13

a11

 

 

 

 

 

 

„NU este posibil să continuăm în halul ăsta. Bugetul local NU are bani și sunt ciobani care NU fac lucrări de întreținere a pășunilor. Ei sunt obligați să întrețină pășunile, să facă reamenjări funciare, să mențină curățenia, nu să își bată joc! Au încasat de la APIA sume enorme ca subvenție pe pășuni și NU au făcut nimic din ce erau obligați… cine NU mă crede poate merge în teren să verifice. Pășunile sunt ale comunității, NU sunt ale lor. Eu propun ca după expirarea contractului să organizăm o selecție de oferte iar cine dă mai mult să obțină concesiune. Simplu! Așa avem bani de trotuare, pentru iluminat public! Le-am propus acest lucru, dar NU am avut cu cine discuta. Ei vor musai să obțină prelungirea contractului-vechi, de pe vremea lui Venig și să facă tot ca și pân-amu. NU mai merge, le-am zis! După ce expiră cel de-acum, facem un nou contract de concesionare și cine dă mai mult va obține pășunile. Așa vom încasa bani mai mulți la buget pentru comunitate, stabilim clauze clare, obligații și sancțiuni pentru cine nu respectă acest contract „ a declarat Traian Ogâgău.

În următoarea ședință de Consiliu Local, se va dezbate solicitarea crescătorilor de oi privind prelungirea contractului vechi.

În ce privește NOUL contract de concesiune, acesta NU a fost conceput deocamdată, deoarece sunt crescători de animale care NU acceptă noile condiții.Fiind vorba de un proiect de patrimoniu, concesionarea va putea trece cu 2/3 din votul consilierilor locali.  Primăria Sîngeorz-Băi va putea închia un nou contrct abia peste un an, după expirarea contractului existent.

Vineri, miting cu animale în fața Primăriei Sîngeorz-Băi! Dacă NU se prelungește contractul de concesiune, ciobanii pierd 280.000 de euro, subvenție pe măsura Agromediu!

Crescătorii de oi vor să blocheze activitatea instituției și programează un miting de protest! Scandalul din Sîngeorz-Băi îi poate costa pe crescătorii de ovine pierderea subvenției pe pajiști, prin Măsura 10, Agromediu, adică 280.000 de euro pe 2017. Restul subvențiilor (aproximativ 250 de euro pe hectar) NU sunt puse în pericol de acest conflict. 

Plăți Agromediu 2017:

Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 142 euro/ha/an.

 

Conform PNDR 2014 – 2020, pentru a beneficia de plăți în cadrul acestei măsuri, fermierii trebuie să deţină o suprafaţă minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha. Sprijinul acordat reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de beneficiarii care încheie angajamente voluntare pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data semnării acestora.

– se angajează să menţină angajamentul de agro-mediu pentru o perioada de minimum 5 ani, de la data semnării acestuia, se angajează să respecte cerinţele de bază relevante pe suprafaţa întregii ferme,
– se angajează să respecte cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu pentru care aplică, se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (de bază la nivelul întregii ferme şi specifice la nivelul suprafeţelor aflate sub angajament)

Sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de 5 ani a unor angajamente voluntare. După încheierea perioadei iniţiale de 5 ani, angajamentele se pot prelungi anual, până la încheierea perioadei de implementare a PNDR 2014-2020. Fără contract de concesiune pe 5 ani, crescătorii de ovine NU pot accesa subvenția de 142 de euro pentru hectarele aflate în proprietatea Sîngeorz-Băi.