Circa 3.700 de locuri pentru cazarea cetățenilor ucraineni, identificate în Bistrița-Năsăud

Autoritățile din Bistrița-Năsăud au identificat pe raza județului circa 3.700 de locuri în care pot fi cazați cetățenii ucraineni care fug din calea războiului.

”Instituţia Prefectului, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, a identificat tot ceea ce înseamnă posibile locuri din judeţ unde, într-o situaţie de aflux major de refugiaţi, putem caza aceste persoane. (…) Atât personalul din Instituţia Prefectului, cât şi cel de la Direcția de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-a deplasat în locațiile respective pentru a vedea dacă dispun de condiţiile necesare. (…) Astfel, într-o primă fază au fost identificate 3.776 de locuri”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean în ședința din această lună a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește locațiile pentru cazarea refugiaților, cea mai folosită a fost Centrul Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi, acesta fiind dotat la standarde de hote și având inclusiv cantină. Și la centrul din Herina există cazați foarte mulți copii care beneficiază de asistență socială și medicală.

Totodată, potrivit subprefectului, compania Leoni, care deține două fabrici în Ucraina, și-a anunțat disponibilitatea de a aduce la Bistriţa femeile muncitorilor care lucrează în fabricile din Ucraina. În prezent, mai multe astfel de persoane sunt cazate la hotelurile Diana şi Flamingo și compania germană asigură costurile privind cazarea, masa şi îmbrăcămintea necesară lor.

Subprefectul Ioan Zăgrean a adăugat că judeţul Bistriţa-Năsăud este considerat judeţ-suport pentru Suceava, Maramureş şi Satu Mare și a reamintit că la nivelul Instituţiei Prefectului a fost înființat un grup care gestionează situația privind refugiații din Ucraina, în acest grup fiind cooptate inclusiv organizații non-guvernamentale.

Am făcut tot ceea ce la momentul respectiv a fost posibil şi în continuare vom încerca să le oferim acestor cetăţeni tot ce este mai bun pentru ca şocul şi trauma pe care o au ei să fie cât mai mici”, a mai declarat Ioan Zăgrean.

În ceea ce privește situația actuală a refugiaților aflați pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, aceasta se prezintă în felul următor:

Decontarea cheltuielilor cu cazarea și masa asigurată cetățenilor ucraineni este reglementată de legislația în vigoare și se realizează prin intermediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

În acest sens, șeful ISU Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea, a explicat că persoanelor fizice care găzduiesc refugiaţi ucrainieni beneficiază de sume pentru decontarea cheltuielilor pentru cazare și hrană. Este vorba de 20 lei/zi/persoană pentru hrană şi 50 lei/zi/persoană pentru cazare.

Persoanele fizice se vor adresa către autorităţile publice locale, care vor face o centralizare. Ulterior, autorităţile locale vor transmite un tabel către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi noi vom plăti aceşti bani. Pentru decontarea hranei, persoanele fizice se pot adresa autorităţilor locale. În ceea ce privește cheltuielile pentru cazare, săptămâna trecută a fost dată o ordonanță de urgență prin care și persoanelor fizice li se va deconta 50 de lei/persoană găzduită. Aşteptăm hotărârea de Guvern care va reglementa mecanismul de decontare”, a declarat col. Constantin Florea.