CJ Bistrița-Năsăud a finalizat lista proiectelor pentru care va solicita finanțare europeană în perioada 2021 – 2027

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a finalizat lista proiectelor pentru care va solicita fonduri europene în exercițiul financiar 2021 – 2027, a anunțat șeful administrației județene, Emil Radu Moldovan.

Astfel, portofoliul de proiecte care sunt deja pregătite pentru a accesa fonduri europene cuprinde investiții în mai multe domenii, precum sănătate, educație, turism, transport și infrastructură rutieră sau cultură, după cum urmează:

Sănătate

  • Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E (14.000 mp- suprafață desfășurată), cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Proiect ce prevede și extinderea specialităților medicale: Cardiologie, Cardiologie intervențională, Neurologie, Neurochirurgie, Gastroenterologie, Gastroenterologie intervențională, Oftalmologie, ORL, Endocrinologie, Chirurgie plastică și reparatorie, Hemodializă.
  • Creșterea eficienței energetice a Spitalului Județean de Urgență Bistrița;
  • Creșterea eficienței energetice a Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, Municipiul Bistrița;
  • Modernizarea, reabilitarea energetică, dotarea și transformarea fostului Hotel Krone în secție de specialitate pentru Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie;
  • Modernizarea, reabilitarea energetică și dotarea Secției de Psihiatrie și Psihiatrie Cronici;
  • Dotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița cu echipamente medicale de ultimă generație;
  • Dotarea Ambulatoriului de specialitate cu echipamente medicale de ultimă generație;
  • Sediu și spații destinate învățământului superior pentru extensia Bistrița, a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin reabilitarea, modernizarea și schimbarea destinației imobilului situat în Bistrița, str.Toamnei, nr.1A ;
  • Digitalizarea Spitalul Județean de Urgență Bistrița;

Educație

  • Realizarea Centrului Județean de tineret și educație integrativă Bistrița-Năsăud, situat în Municipiul Bistrița, str. Nicolae Bălcescu, nr.9;

Infrastructură rutieră

  • Reabilitare DJ 151, km 48+810-126+736, limita județului Mureș- Bistrița;

Parcare

  • Realizarea parcării de pe str. Bistricioarei, din municipiul Bistriţa;

Transport județean

  • Modernizarea Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, în judeţul Bistrița-Năsăud prin dezvoltarea unui sistem pilot de transport public ecologic/verde cu autobuze electrice;• Achiziționarea unui sistem de management al monitorizării serviciului de transport județean care să cuprindă componente de captare și prelucrare a informațiilor furnizate de sistemul e-ticketing, sistemul de numărare a călătorilor și sistemul de monitorizare şi localizare prin GPS;

Cultură și Turism

  • Reabilitarea Castelului Teleki Comlod;
  • Amenajarea Centrului Județean de Agrement Colibița;

Digitalizare

  • Digitalizarea serviciilor publice oferite de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, instituțiilor subordonate și accesibilitatea Unităților Administrativ-Teritoriale de conectare la acest sistem integrat.

”Începând de la sănătate, educație, infrastructură rutieră, cultură, turism, digitalizare, toate domeniile și întregul județ este vizat pentru continuarea investițiilor prin fonduri europene. Mulțumim domnului Marcel Ioan Boloș, directorul general ADR Nord-Vest, și experților din cadrul agenției pentru sprijinul oferit în demersul nostru, de a pune Bistrița-Năsăud în topul județelor care se dezvoltă prin fonduri europene, viziune și fapte”, a precizat Emil Radu Moldovan.

One comment

  1. La capitolul sănătate, dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar trebui actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene.