Clădirea fostului Cinematograf ”23 August” ar putea fi demolată; Primăria Bistrița ia în calcul amenajarea unei parcări în locul acestui imobil

Primăria Bistrița ia în calcul posibilitatea de a demola clădirea fostului Cinematograf ”23 August”, situată pe Bulevardul Republicii din municipiu. În locul acestui imobil, administrația locală intenționează să amenajeze o parcare nerezidențială, a anunțat joi, într-o conferință de presă, primarul Ioan Turc.

”Intenționăm să realizăm o nouă parcare nerezidențială pe amplasamentul fostului Cinematograf ”23 August” și a actualei parcări de pe strada Lupeni. Intenția este să o prindem într-un proiect de mobilitate urbană, de reabilitare a unei părți importante a Centrului Istoric – Piața Centrală – Pietonalul Liviu Rebreanu. Am avut discuții cu domnul director Boloș – (n.r. – Marcel Boloș – directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest) și am avut discuții și cu colegii dânsului și sperăm ca, în urma discuțiilor pe care domnul Boloș le va avea cu Comisia Europeană, acest tip de investiții – realizarea de parcări nerezidențialesă fie eligibile”, a explicat primarul Ioan Turc.

Potrivit edilului, fostul Cinematograf ”23 August” nu se află în proprietatea Primăriei Bistrița, astfel că, în prezent, administrația locală poartă discuții cu Ministerul Culturii în vederea preluării acestei clădiri.

”Cinematograful ”23 August” nu este al Primăriei Bistrița, ci al RADEF (n.r. – Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor România), care este în subordinea Ministerului Culturii. O primă discuție am avut deja la București, cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și urmează să concretizăm. Adică, noi vom prelua acest edificiu care se prăbușește. De fapt, anexele fostului cinematograf sunt deja prăbușite. Pe locul acestui edificiu, inclusiv pe parcarea de pe strada Lupeni, vom realiza o altă parcare nerezidențială, care să susțină prezența unui număr de oameni în centrul istoric al orașului”, a mai explicat Ioan Turc.

De asemenea, primarul a completat că această parcare care se va realiza va fi una cu plată, ceea ce înseamnă că persoanele care vor parca în această zonă vor fi nevoite să achite un anumit tarif pentru utilizarea locului de parcare.

2 comments

  1. ecologistul- verde

    Taci dracului din fleanca Remus ca incalci legea 24 spatii verzi. Te-ai trezit sa doresti distrugerea parcul Eminescu sa faci loc la masini ? esti de-a lui Cretu vreun purtator de cuvant al pensionarului care se chema primarul drujba ? de-a binelea esti un analfabet functional care nu a aflat impotrivirile bistritenilor fata de acest proiect miselesc. nu distrugeti Parcurile ! !

  2. Cu o floare nu se face primavara. Parcarea din zona fostului Cinema 23 August nu rezolva problema locurilor necesare pentru zona centrală a orasului. Nimic in legătură cu amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, din spatele Hotelului Bistrita, menită să serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, despre care se tot vorbeste de foarte multă vreme. Inca din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel inc să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia intr-o primă etapă să fie amenajate parcări de suprafată pentru institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, dupa identificarea surselor de finantare sa fie construite parcări supraetajate care să rezolve definitiv această problemă.
    De asemenea, in Piata Mihai Eminescu din Bistrita unde urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
    Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.