Din Bistrita

Clădirea în care funcționează Palatul Copiilor din Bistrița va fi reabilitată cu fonduri asigurate prin PNRR

 -  - 


Clădirea în care funcționează Palatul Copiilor din Bistrița va intra într-un amplu proces de reabilitare, Primăria municipiului reușind să obțină finanțare pentru astfel de lucrări prin intermediul Planului Național Redresare și Reziliență, componenta Valul Renovării. 

”Municipalitatea a primit aprobarea Ministerului Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta Valul Renovării, pentru finanțarea proiectului „Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, strada Alexandru Odobescu nr. 17 – Palatul Copiilor”. Investiția presupune renovarea energetică a clădirii, ridicată la începutul secolului trecut, inclusiv a instalațiilor aferente acesteia, suprafața construită fiind de 301 metri pătrați”, a precizat primarul Ioan Turc.

Printre altele, se are în vedere:

  • izolarea termică a fațadei și planșeului;
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată;
  • ventilarea naturală prin introducerea grilelor pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă;
  • instalarea sistemelor de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, prin montarea unor soluții de ventilare mecanică cu unități individuale cu comandă locală, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;
  • reabilitarea/ modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
  • – înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;
  • instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile, precum instalații cu captatoare solare termice sau panouri solare fotovoltaice și pompe de căldură, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • încastrarea tubulaturii pentru cablurile electrice, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Ca și lucrări conexe, sunt propuse:

  • repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura clădirii, în zonele degradate;
  • repararea/ construirea acoperişului tip şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
  • demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe anvelopa clădirii, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie;
  • repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere sau afectează funcţionalitatea clădirii;
  • refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
  • reabilitarea/ modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Investiția va fi de 1.637.638,68 lei, la care se adaugă TVA, din care valoare maximă eligibilă 1.624.638,68 lei și valoare neeligibilă de 13.000,00 lei, la care se adaugă TVA.

”Pe lângă protejarea unei clădiri importante din municipiu prin lucrări de restaurare, le oferim copiilor și profesorilor un mediu prielnic pentru învățare și activități recreative”, a mai spus primarul Ioan Turc.

68 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.