PSD-ul forțează revenirea, pe stilul lor! Acordă PENSII SPECIALE pentru primari plus o grămadă de șmecherii pe Noul Cod Administrativ! Proiectul e-n dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării și Daniel Suciu e EXECUTANT!

Daniel Suciu e vicepremier în cabinetul Dăncilă și a declarat că va susține o Ordonanță de Urgență pentru pensii speciale acordate primarilor, variantă luată în calcul de Guvernul PSD. Noul Cod Administrativ se află în dezbatere publică din 30 mai , iar în termen de 10 zile se pot depune sugestii, după care proiectul ar  putea fi adoptat prin Ordonanță de Urgență.

Reamintim că proiectul privind pensiile speciale ale aleșilor locali a fost respins de Curtea Constituțională. Proiectul a fost reluat și prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate şi, de asemenea, că puteau avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Codul Administrativ a fost respins Curtea Constituțională! Pe lângă pensii speciale, au fost strecurate chestiuni grave și favoruri pentru minorități! Acum, Codul e pregătit pentru Ordonanță, în varianta mai soft, pentru avantajul primarilor!

În 2018, proiectul de lege privind Codul administrativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, cu 175 de voturi “pentru”, 33 de voturi “împotrivă” şi 15 abţineri.

Avantaje MAJORE pentru primari!

Legea care a fost declarată neconstituțională: pensiile speciale pentru aleșii locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ), reducerea majorității cu care se pot lua deciziile privind patrimoniul localităților de la două treimi la jumătate plus unu.

– primarii de comune vor avea voie să angajeze doi consilieri, spre deosebire de unul singur în prezent, deși sunt primării atât de sărace, încât nu își permit să plătească nici măcar personalul minim pe care îl au în prezent. O a două măsură este transformarea viceprimarului în demnitar, lucru care înseamnă că acesta va avea propriul cabinet de lucru, cu propriul consilier.

Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv închirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumătate plus unu din numărul total al consilierilor.

Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.

Pensii SPECIALE pentru primari și președinții de Consiliu Județean!

Modul de calcul al pensiei speciale pentru aleșii locali este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numărului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate.

De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică.

Art. 210. – Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

(1)Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.

(2) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin.(1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

(4) În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin.(3), la  calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.

(5) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

(6) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

(7) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

Se DUBLEAZĂ indemnizația pentru consilieri locali și județeni! Vor încasa 1.800 de lei/ședință!

Art. 212. – Indemnizaţia

(1) Pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni au dreptul la o indemnizaţie lunară. Primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene nu li se acordă indemnizaţie pentru participarea la şedinţe.

(2) Indemnizaţia lunară pentru consilierii locali, respectiv judeţeni care participă la şedinţele ordinare ori la şedinţele extraordinare ale consiliului local, respectiv consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, în condițiile prezentului Cod, respectiv ale regulamentului de organizare și funcționare a autorității deliberative.

Deciziile pe patrimoniu se pot lua mai ușor! S-a redus „majoritatea”!

Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv închirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumătate plus unu din numărul total al consilierilor.

Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.

Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.

Condiții LEJERE pentru numirea prefecților și subprefecților!

Prefecții și subprefecții pot fi numiți și în termen de 2 ani să obțină specializările necesare. Până acum, pe vechea legislație , pentru aceste posturi era nevoie de anumite condiții: să fie funcționar public, vechime etc.

Majoritate simplă și pentru proiectele de hotărâre privind patrimoniul . Până acum, era nevoie de 2/3 din voturile consilierilor aleși.

PSD-iștii vor ca primarii să le fie alături TRUP și SUFLET! De-aceea propun pensii speciale dar își vor pune oamenii-n cap!

Miza pensiilor speciale este una pur electorală, iar PSD-iștii consideră că îi vor motiva pe primari suficient de mult pentru a scoate scoruri bune în campaniile viitoare.

De cealaltă parte, PMP-iștii și USR-iștii au adunat semnături împotriva pensiilor speciale, pe care le consideră un ABUZ… la fel ca majoritatea cetățenilor care au semnat împotriva pensiilor speciale. Rămâne de văzut cine va câștiga în plan politic, dacă pensiile speciale se vor acorda prin Ordonanță de Urgență.

Președintele PSD Radu Moldovan se află-n grațiile primarilor și a primit diplome de onoare, pe bandă rulantă! Primarilor le convine de minune un astfel de proiect, care a stârnit controverse în spațiul public.

Proiectul privind Noul Cod Administrativ se află în dezbatere publică și poate fi vizualizat pe site-ul MDRAP. 

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti, la adresa de e-mail: transparenta@mdrap.ro in termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anuntului.

CLICK să citiți Ordonanța de Urgență pe care o pregătește Guvernul PSD!

Citiți și:

Ionuț Simionca o DESFIINȚEAZĂ pe Doina Pană! Îi demonstrează că a MINȚIT și că a dat OK-ul pe Codul Administrativ. Minoritățile (ungurii, rromi, tătarii pot emite pretenții să ceară străzi bilingve și acte de la primărie în limba lor maternă! „PSD-iștii au uitat să fie români!”