Cod galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite în aproape toată țara. Și zona de munte a județului Bistrița-Năsăud este vizată

 -  -  1356Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteorologice cod galben și, respectiv, cod portocaliu de vreme instabilă în intervalul 23 – 24 octombrie.

În ceea ce privește avertizarea Cod galben, aceasta este valabilă în intervalul 23 octombrie, ora 22:00 – 24 octombrie, ora 22:00, perioadă în care sunt vizate fenomene precum intensificări ale vântului, ninsori viscolite, fiind afectate zonele montane. Și județul Bistrița-Năsăud este vizat de avertizarea meteorologică.

La munte, îndeosebi la peste 1.500 m altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70 – 80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1800 m vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. Astfel de fenomene se vor semnala în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie) mai ales în Carpații Orientali, apoi cu precădere în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură” arată ANM.

Totodată, avertizarea cod galben vizează și intensificări ale vântului în zonele mai joase de relief. Potrivit meteorologilor, ”în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie), în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65…70 km/h. În aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, mai ales la deal, 25 – 30 l/mp. În cursul zilei de miercuri (24 octombrie), vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării”.

În ceea ce privește avertizarea Cod portocaliu, aceasta este valabilă în intervalul 24 octombrie, orele 12:00– 19:00 și vizează rafale puternice ale vântului. Zonele afectate: în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu. 

În intervalul menționat, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu vântul va avea intensificări susținute, cu rafale în general de 80 – 90 km/h” mai arată ANM.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

0 notes
81 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.