Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente și vânt în Bistrița-Năsăud

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică, ploi abundente și vânt pentru mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, valabile pe parcursul zilelor de 15 și 16 septembrie.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de intensificări ale vântului. ”Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h”, anunță ANM, care mai notează că ”local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice”.

De asemenea, în intervalul 15 septembrie, ora 14:00 – 16 septembrie, ora 21:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, precizează ANM, care mai menționează că ”perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice”.

În plus, în intervalul 15 septembrie ora 17:00 – 16 septembrie, ora 12:00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente. ”Local în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp”, mai spun meteorologii.