Cod portocaliu de ploi torenţiale în Bistrița-Năsăud, până joi seara

 -  -  932


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare cod portocaliu de cantităţi însemnate de precipitaţii, valabilă în mai multe județe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud. În plus, până duminică dimineața, toată țara se află sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Conform prognozei, avertizarea cod portocaliu de vreme rea este valabilă pe parcursul zilei de joi, între orele 12:00 – 23:00. ”În după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice”, arată ANM.

De asemenea, în perioada 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 10:00, în vigoare este și o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. ”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, mai precizează meteorologii.

În plus, meteorologii au prelungit până duminică dimineaţa atenționarea cod galben de vreme instabilă, valabilă în întreaga ţară. Astfel, ANM mai completează că în intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, ”vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, cu descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 litri/mp şi, pe arii restrânse, 40 – 60 litri/mp”.

ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine la un grad accentuat în cea mai mare parte a ţării şi în prima parte a săptămânii viitoare.

0 notes
57 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *