Cod portocaliu de vreme rea, în vigoare de la ora 18:00. Autoritățile, în alertă

 -  -  1218La ora 18:00, la nivelul județului Bistrița-Năsăud intră în vigoare o avertizare meteorlogică cod portocaliu de vreme rea, astfel că autoritățile locale sunt în alertă și pregătite să intervină acolo unde situația o va impune. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de vreme rea la nivelul mai multor județe, printre care și județul Bistrița-Năsăud.

Avertizarea meteorologică este valabilă în intervalul 10.02.2020, ora 18.00 – 11.02.2020, ora 20.00, și sunt prognozate intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă. Sunt vizate zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor. În aceste zone vor fi intensificări susținute ale vântului, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 de m.

”În contextul avertizărilor meteorologice, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a dispus permanența la Instituția Prefectului și la primăriile aflate sub avertizării meteorologice. Echipele de intervenție ale SDEE Transilvania Nord – Sucursala Bistrița și echipajele de dezăpezire sunt pregătite să intervină, dacă starea vremii o impune”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. 

De asemenea, Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud recomandă celor care urmează să efectueaze călătorii să se informeze cu privire la fenomenele meteo prognozate.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni;

Totodată, trebuie asigurată o bună vizibilitate, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale;

Pentru a putea evita la timp eventuale incidente în trafic, este necesară păstrarea unei distanţe suficient de mare faţă de vehiculele care circulă în față; este indicat să se utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile polițiștilor rutieri aflați în trafic şi să oprească/parcheze doar în locurile special amenajate pentru a nu afecta fluența traficului.

Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112!

0 notes
343 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *