Cod portocaliu şi cod galben de vânt puternic şi ninsori în Bistrița-Năsăud

 -  -  9


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, noi atenţionări cod galben şi cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ şi viscol, valabile în întreaga țară până marți seara.

Astfel, potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de luni, între orele 10:00 – 16:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de intensificări susținute ale vântului.

”Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crişanei şi sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55 – 70 km/h. În zona de munte, vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 90 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 de metri, rafalele vor depăşi 90 – 110 km/h, vizibilitatea va fi redusă şi va fi viscol. Începând din orele după-amiezii, conform Codului galben emis de ANM, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului şi local zona de munte”, arată ANM.

Ulterior, în intervalul 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 8:00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate foarte redusă. Aceasta vizează zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi local în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. ”Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110 – 140 km/h. De asemenea, va ninge viscolit, local mai abundent (15 – 25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită”, mai precizează meteorologii.

Tot în intervalul 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 8:00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona de munte și local în jumătatea nordică.

Din seara zilei de luni (17 ianuarie) și până în dimineața zilei de marți (18 ianuarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80…110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55…65 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului”, mai arată ANM.

De asemenea, marţi, în intervalul orar 08:00 – 20:00, va fi în vigoare o altă atenționare cod galben de intensificări susţinute ale vântului. Astfel, vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul şi local în sudul şi sud-estul ţării, precum şi în zonele de munte. În Carpaţii Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90 – 110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 85 km/h, în timp ce în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei şi local în Muntenia, 55 – 60 km/h.

0 notes
0 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.