Cod roşu de caniculă în Bistrița-Năsăud, joi şi vineri; temperaturile pot ajunge și la 37 de grade Celsius în județ

 -  - 


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare meteo cod roșu de caniculă pentru șase judeţe din țară, între care și Bistrița-Năsăud.

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade”, arată ANM.

De asemenea, în zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), este în vigoare și o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru anumite zone din țară. ”Local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme”, mai precizează meteorologii.

RECOMANDĂRI

În contextul avertizărilor emise de meteorologi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud face o serie de recomandări pentru evitarea oricărei situații care ar putea pune viața în pericol:

  • rămâneți în casă sau limitați expunerea la soare, mai ales între orele 11:00-18:00; deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, cu repaus;️
  • beți multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece);
  • limitați consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la o deshidratare rapidă);
  • purtați haine ușoare, deschise la culoare, care acoperă cât mai mult pielea.

De asemenea, pentru prevenirea incendiilor, ISU Bistrița-Năsăud recomandă:️

  • nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale combustibile: lemn, hârtie, textile, bitum etc., fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
  • nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
  • pregătirea hranei prin utilizarea focului deschis trebuie să se desfășoare doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
  • nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
  • restricționați orice activitate din care ar putea rezulta producerea unui incendiu;
  • nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.)

În continuare, pompierii militari bistrițeni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional Județean Bistrița – Năsăud, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență dispune operativ luarea măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

4 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.