Colegii din Barou, alături de avocatul care-a luat 5 ani cu executare în dosarul Ferma Băneasa! „Decizia afectează profesia de avocat, apărarea cetățeanului, justiția și statul de drept!”

Avocatul bucureștean Robert Mihăiță Rosu a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare de Înalta Curte de Casatie si Justiție alături de clienții săi din dosarul Băneasa pe care i-a reprezentat, după ce o alta instanță a Curtii de Apel Brasov îl achitase anterior.

Decizia este considerată ABSURDĂ de avocații din țară, motiv pentru care au demarat o acțiune de protest.

“Alături de colegii din întreaga țară care vor fi prezenți, simultan, la sediile tribunalelor și curților de apel, înțelegem să aducem la cunoștința publicului larg  vulnerabilitățile cu care se confruntă dreptul la apărare, precum și faptul că :

„Decizia instanței în dosarul Ferma Băneasa nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetățeanului, justiția și statul de drept”.

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.) s-a întrunit vineri, 9 aprilie 2021 și luni, 12 aprilie 2021, alături de decanii barourilor și a analizat impactul hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa” asupra independenței avocaților, asupra libertății de exercitare a profesiei și implicit asupra dreptului la apărare al cetățeanului.

S-a apreciat că modul de abordare prin calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru viitorul statului de drept în România.

Dreptul la apărare, care aparține cetățenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocații sunt pasibili de a fi acuzați și condamnați pentru că reprezintă clienți cu șanse incerte de câștig în ceea ce privește drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute.

Alte aspecte care au determinat reacții puternice nu numai din partea avocaților, ci și a profesioniștilor dreptului în general, inclusiv magistrați, au fost cele privind :

  • audierea judecătorilor ca martori împotriva propriilor hotărâri pentru a recunoaște că sunt greșite, ceea ce reprezintă încălcarea principiului autorității de lucru judecat.
  • audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor, ceea reprezintă o nesocotire flagrantă a secretului profesional. În acest dosar au fost audiați zeci de avocați în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții.

Condamnarea avocatului pentru că a folosit aceste hotărâri definitive în demersurile sale profesionale indică și o discriminare între avocați și judecători.

Condamnarea avocaților pentru delicte de opinie, atâta vreme cât avocatul are o opinie contrară acuzării și este acuzat că ar fi știut sau ar fi trebuit să știe că demersurile clienților se bazează pe hotărâri judecătorești ilegale (hotărâri  definitive), este de neacceptat.

Reamintim că la data de 23.10.2020, Comitetul Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 2348 (2020) și Recomandarea 2188 (2020), solicitând Comitetului de Miniștri adoptarea unui instrument juridic obligatoriu în vederea protejării drepturilor avocaților, ca urmare a Raportului întocmit în acest scop.

Conform Rezoluției 2348 (2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților  Adunarea îndeamnă toate statele membre ale Consiliului Europei să asigure protecția eficientă a profesiei de avocat, în special prin interzicerea interferenței statului în profesia de avocat și definirea clară a activităților precise care constituie o interferență interzisăprecum și prin stabilirea unui cadru legislativ național care garantează eficiența, independența și securitatea activității avocaților. 

Prin Recomandarea 2188 (2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților, Adunarea reamintește Comitetului Miniștrilor necesitatea de a asigura, prin mijloace legislative, dreptul la un proces echitabil, prin crearea condițiilor de egalitate între acuzare și apărare în procedurile contradictorii, precum și prin garantarea siguranței avocaților și a altor participanți la procedurile legale (inclusiv judecători, anchetatori și procurori) în cursul activităților lor profesionale”, se arată într-un comunicat de presă semnat de avocatul Dacia Rubl.

Ce susțin procurorii D.N.A în dosarul prin care avocatul Robert Mihăiță Roșu a luat 5 ani cu executare!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că avocatul Robert Mihăiță Roșu știa că prințul Paul Philipe Al României nu avea nici un drept legal de a revendica cele două proprietăți, dar s-a implicat activ în demersurile de încheiere contracte și transmitere de notificări în baza unei înțelegeri cu Remus Truică. Avocatul Robert Roșu a fost acuzat pentru abuz în serviciu pentru că l-a asistat pe prințul Paul la o întâlnire cu Consiliul de Administrație al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București. Întâlnire în urma căreia avocatul i-a convins pe reprezentanții institutului să dea o decizie în favoarea prințului Paul.

Cine sunt cei condamnați în dosarul Ferma Băneasa!

Robert Mihăiță Roșu
  • Remus Truică – 7 ani de închisoare
  • Paul Philippe al României – 3 ani și 4 luni de închisosare
  • Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) – 5 ani de închisoare
  • Dan Andronic – 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
  • Robert Mihăiță Roșu (avocat) – 5 ani de închisoare.
  • Omul de afaceri isrealien Tal Silberstein – 5 ani de închisoare
  • Omul de afaceri isrealien Benyamin Steinmetz – 5 ani de închisoare
  • Apostol Muşat (fost primar al comunei Snagov) – 4 ani de închisoare cu executare
  • Marius Andrei Marcovici – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Lucian Claudiu Mateescu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Gheorghiță Dragomira – 4 ani de închisoare cu suspendare
  • Corina Teodora Dicu – 4 ani de închisoare cu suspendare
  • Ioan Stoian – 4 ani de închisoare cu suspendare
  • Niculae Dima – 4 ani de închisoare cu executare
  • Nicolae Jecu (fost prefect de Ilfov) – 4 ani de închisoare cu executare
  • Caterina Popa – 4 ani de închisoare cu executare
  • Gheorghe Olteanu – 4 ani de închisoare cu executare
  • Valentin Delcea – 4 ani de închisoare cu executare