Partidul Verde se opune modificărilor la Codul Silvic prin care se pot construi depozite de gunoi în păduri: “”Este o lege cu dedicație, pe linie de partid! Vă dau nume: Emil Radu Moldovan!”

Reprezentanții Partidului Verde au susținut o conferință de presă în zona depozitului de deșeuri de la Tărpiu. Lucian Moldovan, Marius Bălan și Cristian Ambruș au prezentat pe rând riscurile realizării unei celule de depozitare în pădurea din apropiere.

Au atacat-o pe Doina Pană pentru  paragraful adăugat la Codul Silvic, prin care se permite realizarea de gropi de gunoi în inima pădurii!

În proiectul de modificare a Legii s-a adăugat un nou amendament (față de forma adoptată de Senat), pentru a permite realizrea de gropi de gunoi în pădure. Una dintre aceste “completări” despre care se vorbește în expunerea de motive atașată propunerii legislative este completarea articolului 37 din Legea 46/2008 Codul Silvic.

Concret, articolul 37 prevede, la alineatul (1), litera e), pe care PSD îl vrea completat:

“Pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective:

e) surse și rețele de apă și de canalizare, surse și rețele de energie din resurse convenționale sau regenerabile, rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale, precum și lucrări și/sau construcții hidrotehnice și de piscicultură”.
În forma adoptată de Senat, la această listă se adaugă un nou obiectiv: depozitele de deșeuri, care se păstrează şi în amendamentele adăugate luni în Camera Deputaţilor.

aa3

f55

 

 

 

 

 

 

 

 

La fața locului au sosit și câțiva localnici care dețin suprafețe de teren în vecinătatea depozitului. Aceștia susțin că mirosul insuportabil persistă și le pune în pericol sănătatea. De asemenea, numărul mare de ciori le produc daune și le distrug culturile de porumb. Perdelele de vegetație NU opresc mirosul pestilențial, deoarece sunt amplasate mai jos față de munții de gunoi.

Depozitul este aproape plin în numai 4 ani de la darea în folosință, deoarece la nivelul județului NU se colectează selectiv de un an de zile, după ce firma VITALIA, care colecta deșeurile a reziliat contractul.

tarpiu bistrita

x5

 

 

 

 

 

 

Reprezentanții Partidului Verde se opun modificărilor aduse la Codul Silvic de grupul parlamentarilor PSD, printre care se numără și Doina Pană! Ce mesaje transmit!

 

Marius Bălan, Lucian Moldovan și Ștefan Ambruș au luat poziție față de modificările aduse la Codul Silvic și cer retragerea de urgență a amendamentului care permite realizarea de depozite de deșeuri în păduri. În acest sens, ecologiștii vor adresa petiții președintelui României pentru a NU promulga modificările aduse de gruparea PSD.

“Dacă oamenii ăștia din PSD și ALDE mai au un pic de dragoste față de noi și față de pădure, față de țară, acest amendament trebuie retras urgent. SUb nico formă NU are ce căuta… acuma să vii tu să modifici Codul Silvic, mi se pare de-a dreptul strigător la cer… sunt oamenii pe dinafară, nu au judecată acești domni care conduc. ”

“Aș fi fost de acord ca în această pădure să se fi construit un sanatoriu în care să fie tratată boala numită impostură, nesimțire și prostie. Da, probabil că aș fi tăcut din gură și aș fi acceptat ca cei care vtează asemenea amendamente să fie tratați în această pădure… în niciun caz să se depoziteze gunoaie în pădure. ” a declarat Marius Bălan.

Lucian Moldovan o zice DIRECT: “Este o lege cu dedicație…. vă dau nume: Emil Radu Moldovan!”

 

 

Proiectul de lege a trecut de Senat și se găseşte la Camera Deputaților în procedură de urgență, iar inițiatorii vor să ajungă la promulgare în mai puțin de două săptămâni.  Lucian Moldovan susține că amendamentul strecurat în Codul Silvic vizează-direct problema de la Tărpiu și în spatele acestui demers se află Radu Moldovan, șeful de partid cu pârghii în acest sens. Lucian Moldovan susține că terenul împădurit NU este stabil și există studii geo-tehnice care demonstrează acest lucru, dar care sunt ignorate de autoritățile județene!

“Este o lege cu dedicație, pe linie de partid! Vă dau nume: Emil Radu Moldovan… pentru a putea rezolva o problemă de genul ăsta! Doamna Doina Pană spune cu cinsim, efectiv cu cinism: știți domnilor,  și gunoaiele costă.. vorbind despre a doua celulă care urmează să se construiască în spate! Bun, dar dacă gunoaiele costă, sănătatea NU costă? Oamenii ăștia NU însemană nimic pentru nimeni?” – a declarat Lucian Moldovan, președintele Partidului Verde Bistrița-Năsăud.

Ștefan Ambruș crede că firmele care se ocupă de deșeuri finanțează partidele aflate la putere! 

Cu Doina Pană în frunte, PSD-iștii au modificat un paragraf și au pus pe listă gropile de gunoi. Să aibă mână liberă pentru depozitul de la Tărpiu, propus spre realizare în inima pădurii!

În proiectul de modificare a Legii s-a adăugat un nou amendament (față de forma adoptată de Senat), pentru a permite realizarea de gropi de gunoi în pădure. Una dintre aceste “completări” despre care se vorbește în expunerea de motive atașată propunerii legislative este completarea articolului 37 din Legea 46/2008 Codul Silvic.

d111

r33

 

 

 

 

 

pp4

r01-Copy

 

 

 

 

 

 

 

Situația depozitului este una delicată, deoarece terenul pe care ar trebui să se construiască următoarele celule prezintă alunecări. Tocmai de aceea, proprietarii au fost contactați pentru a vinde teren în vecinătatea celulei existente, în vederea extinderii depozitului, dar refuză categoric și cer evacuarea VITALIEI. Locuitorii de la Tărpiu sunt revoltați și acuză că acest depozit le pune sănătatea în pericol și bănuiesc o conspirație între factorii politici și compania VITALIA, care până acum a reușit să impună tarife majorate și regulamente favorabile, deși are mari lacune la multe capitole.

 

Radu Moldovan a explicat în mai multe rânduri că singura soluție este ca groapa de la Tărpiu să fie extinsă în vecinătatea celei existente, în pădurea din apropiere. Probabil din aceste considerente, Doina Pană supervizează realizarea unui cadru legal favorabil pentru îndeplinirea planului propus de conducerea Consiliului Județean Bistrița – Năsăud. Cu toate că amendamentul privind gropile de gunoi din pădure o poate face să piardă voturi, Doina Pană NU iese din linia de partid și își asumă acest risc…

Citiți și: 


page 3
O rezolvă legal! PSD modifică legea pentru a putea construi depozite de gunoi în pădure! Doina Pană e demențială în replici: “Și depozitele de deșeuri… nu le putem transporta sute de kilometri, costă!”… S.O.S Pădurea Tărpiului – urmează celula 2!Caricatură

Ziar de Bistrita