FOTO: arhivă

Comisariatele Gărzii de Mediu vor fi dotate cu echipamente de monitorizare şi control pentru creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor

Comisariatele judeţene ale Gărzii de Mediu vor fi dotate cu echipamente de monitorizare şi control, pentru creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Echipamente de monitorizare şi control pentru Garda Naţională de Mediu”, finanţat din PNRR.

Proiectul, cu o valoare totală de 13 milioane de euro (fără TVA), are în vedere dotarea cu noi echipamente, până la finele anului 2024, a celor 43 de Comisariate judeţene ale Gărzii de Mediu. Aceste echipamente vor fi folosite pentru activităţi de monitorizare şi control al gestionării deşeurilor pentru a se asigura creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor, o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deşeuri şi, implicit, reducerea cantităţilor de deşeuri transportate ilegal”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Se vor achiziţiona, printre altele, 8 sisteme de scanare a camioanelor, 271 de camere video de bord, 16 drone şi 709 camere video purtate pe corp. Una dintre ţintele propuse prin proiect este ca, până la finele lui 2025 să fie efectuate primele 400 de misiuni de monitorizare şi control cu echipamentele achiziţionate.

Implementarea acestui proiect va conduce la creşterea numărului de controale efectuate de comisarii Gărzii de Mediu, dar şi a eficienţei şi a calităţii acestor acţiuni. Una din ţintele propuse prin proiect este ca, până la finele lui 2025, să fie efectuate primele 400 de misiuni de monitorizare şi control cu echipamentele achiziţionate.