La 2 ani jumate de la șampania de inaugurare, Radu Moldovan NU se expune și încropește o comisie pentru depozitul de la Tărpiu! Las’ că-i bine și-așa rău!

Președintele Consiliului Județean a plasat elegant chestiunea deșeurilor în cârca unei comisii coordonată de Ioan Țintean.

 

 

 

 

 

 

Mai mulți locuitori din Tărpiu au amenințat că vor fi prezenți în fața instituției pentru un miting de protest care va avea loc peste aproximativ o lună. Aceștia reproșează factorilor de decizie faptul  că NU s-au implicat în controlul sistemului de management al deșeurilor și depozitul de la Tărpiu NU este gestionat corespunzător.

Fără a fi controlați în vreun fel, VITALIA “colectare” a reziliat contractul și a produs o criză la nivelul județului, iar pe partea de depozitare sunt grave probleme la groapa de la Tărpiu gestionată de Vitalia Srl:

 

xz

 

 

 

 

 

 

 

– deșeurile NU sunt sortate și nici tasate ( după cum se vede în fotografii se pot observa sticle de plastic, folie, urme organice).

– au loc fecvente scurgeri de levigat (lichid pestilențial rezultat din macerarea deșeurilor), care este evacuat în afara depozitului și ulterior  ajunge în râu, lucru total INTERZIS)

– miros insuportabil

– alunecări de teren și maluri instabile

– celula nr. 1 este aproape plină și locuitorii au fost contactați pentru a vinde parcele din împrejurimi și extinde depozitul într-o nouă celulă, cum de altfel este prevăzut în proiect.

Radu Moldovan stă la cutie și-l bagă la înaintare pe Ioan Țintean, care peste 2 luni are planuri de Parlament! Cine face parte din “comisia de control”?

Consilierul local Monica Săsărman a propus constituirea unei  comisii pentru a verifica activitatea de la Tărpiu, dar la nivelul instituției sarcina era deja plasată către Țintean. În consecină, comisia funcționarilor publici a fost completată cu câțiva consilieri locali.

Radu Moldovan stă la cutie și evită să se expună pe marginea acestui  subiect delicat, care a scăpat de sub control. Ca președinte al A.D.I, președinte al C.J și președinte P.S.D. Radu Moldovan reacționează târziu în supervizarea activității de colectare-depozitare și încearcă să se impună în fața VTALIEI.

Din partea comisiei fac parte: Ioan Țintean (ALDE), vicepreședinte al CJ Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan (PSD), Florin Moldovan (PNL), ing. Luminița Borșa șeful unității de implementare a proiectului, Mihaela Pop, Alexandru Redl, director economic și Violeta Pintea.

xx6

 

 

 

 

 

 

 

Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL gestionează deșeurile din județ pe următorii 20 de ani și plătesc o redevenţă pentru fiecare an de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an. Redevenţa se constituie ca fond de dezvoltare a proiectului, iar banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea sistemului prin construirea celor trei celule, pe lângă celula principală existentă la această dată.

Citiți și:

Și-o trag între ei! Tănase “șopârla Vitaliei” a DIRECȚIONAT scandalul de la Tărpiu! S-a anunțat un miting de amploare la Consiliul Județean, după ce vine Radu Moldovan din concediu!

https://www.ziardebistrita.ro/si-o-trag-intre-ei/
Caricatură

Ziar de Bistrita